Diabetesförbundet anmäler fyra landsting för användning av läkemedel ”off label”

Läkemedlet Lucentis, som introducerades år 2007, revolutionerade behandlingen av våt makuladegeneration (åldersförändringar i gula fläcken), men skapade samtidigt debatt på grund av höga kostnader.

När cancerläkemedlet Avastin i en amerikansk studie visade sig ha goda effekter mot våt makuladegeneration till en betydligt lägre kostnad, bestämde sig flera landsting för att gå över till detta preparat, trots att det inte är godkänt av Läkemedelsverket som ögonläkemedel.

Diabetesförbundet har varit kritiskt mot att Avastin används ”off label”, dvs för andra indikationer än det är godkänt för. I förra veckan anmälde patientorganisationen landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Blekinge för att använda Avastin vid våt makuladegeneration.

– Vi har sett komplikationsrapporter från andra länder där Avastin använts, och därför är vi kritiska mot att svenska landsting använder preparatet till dess det finns tillräcklig evidens, säger Margareta Nilsson.

Hon vill dock klargöra att anmälan mot ögonkliniken i Östersund kommer att dras tillbaka sedan det framkommit att diabetiker med våt makuladegeneration får det godkända preparatet Lucentis.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04