Väntetider

Det svarta hålet där patientens väntan försvinner

I det här numret har vi granskat de långa vänte­tiderna efter beslutet att patienten ska få en operation/åtgärd. Men det är bara sista fasen i vårdförloppet och toppen av ett isberg.

Artikeln ingår i temat Väntetider

Mellan första besöket och en eventuell operation finns ett stort svart statistiskt hål där tiden för patientens undersökningar inte räknas in eftersom de inte ingår i vårdgarantin.

I vår granskning av de allra längsta väntetiderna fick vi tillgång till väntetiderna för gastroskopi och koloskopi i Norrbotten.

Statistiken visade att drygt 1 100 patienter väntade på gastroskopi i juli i Norrbotten. 530 (nära hälften) hade då väntat mer än ett år och ungefär 200 (cirka 20 procent) hade väntat mer än två år.

Nästan 1 100 patienter väntade på koloskopi. 730 (66 procent) hade väntat i mer än ett år och 470 (43 procent) i mer än två år.

Väntetider.se har också börjat redovisa medelväntetider för gastroskopi och koloskopi. Medelväntetiden i juli för tjocktarm koloskopi på medicinsk enhet var 402 dagar och 513 dagar för tjocktarm koloskopi på kirurgisk enhet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera