Nyhet

”Det ska inte göra någon skillnad vilken yrkestitel man har”

Tack vare en chef med bergkoll på formuleringarna till Försäkringskassan var Anja Blix en av de läkare som faktiskt fick graviditetspenning beviljad. Att yrkestiteln ska påverka hur lätt det är att få ett ja på sin ansökan tycker hon är helt fel.– Det är ett väldigt sårbart system där mycket hänger på just god vilja och kunskap hos chefen.

Det var när Anja Blix var i vecka 32 med sitt andra barn som hon fick veta av sin chef att det fanns möjlighet för henne att få ledigt med ersättning under den återstående delen av graviditeten.

– Jag var AT-läkare på akutmottagningen och min chef meddelade mig att läkarna där alltid brukade gå hem just i vecka 32 och att det fanns ett färdigt utkast till intyget som han kunde utfärda om jag ville.

Chefens erfarenhet var att intygen från honom alltid blev godkända, berättar Anja Blix.

– Det här var ju en ren akutmottagning och de hade inga möjligheter att omplacera mig. Så därför skulle samma regler gälla för mig som för de ordinarie akutläkarna där och jag kunde därför gå hem redan innan beskedet från Försäkringskassan hade kommit.

Intyget blev mycket riktigt godkänt retroaktivt och Anja Blix fick ut sin ersättning utan problem. Tack vare den tidiga hemgången märkte hon stor skillnad på sitt mående.

Det verkar ha blivit en generell uppfattning att läkare inte ska få detta beviljat

– Det hade verkligen jättestor betydelse. Att jobba på akuten höggravid är verkligen jättejobbigt – och det sinkade både mig och faktiskt hela teamet. Men när jag kunde vara hemma fick jag betydligt mindre ont och hade även möjlighet att vila upp mig lite inför det som komma skulle.
Att just läkare annars har det betydligt svårare att få graviditetspenning beviljad är Anja Blix väldigt medveten om.

– Jag tycker inte att det ska göra någon skillnad vilken yrkestitel man har och det är väldigt tråkigt att det verkar ha blivit en generell uppfattning att läkare inte ska få detta beviljat. Det är helt fruktansvärt att allt baseras på chefens goda vilja och kunskap i frågan. Bara oron över att något ska hända, att en psykotisk patient ska göra ett hastigt utfall eller att man inte ska orka stå på operation i fem timmar – det gör att varje dag kan bli väldigt tung att ta sig igenom.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera