”Det ser ut ungefär som i mars på min avdelning”
På det stora sjukhuset Sacco i Milano har infektionskliniken på nytt blivit enbart för covid-19-patienter.
Klinikchefen Massimo Galli, en av Italiens mest kända virologer, hade hoppats att de inte skulle hamna här igen.
För när han tittar på avdelningen är det situationen i mars han ser.
För två veckor sedan såg Massimo Galli en viss ökning av patienter intagna för covid. I dag har det blivit en ständig, aldrig sinande, ström.
– Om jag tittar in på min avdelning i dag ser det ut ungefär som i mars. Vi tar inte emot andra patienter, och det finns inga platser kvar för covid-fallen heller, utan nu måste vi öppna fler avdelningar, berättar han för Sjukhusläkaren.
– Fem procent av de smittade i mars är ju samma som fem procent av de smittade i dag, även om vi än så länge har färre smittade ute i samhället och därför färre intagna. Men vi vet att ungefär fem procent av de smittade kommer att behöva sjukhusvård, och därför kommer covid-patienterna att öka den närmaste tiden.
Atmosfären bland personalen på kliniken är dämpad. Alla har fortfarande minnet alltför levande av hur det var för sex månader sedan, när strömmen av patienter aldrig tog slut och arbetspassen var tunga.
– Ja, det finns oro och även ångest bland personalen när de tänker på vad som kan komma de närmaste månaderna, konstaterar Massimo Galli.
Den stora skillnaden mot våren är att patienterna kommer in tidigare i sjukdomsförloppet. Det gör att läkarna har större möjlighet att hantera dem på ett bättre sätt.
– Medicinerna vi har att ta till kan vi bara använda på de allvarligaste fallen, och de måste sättas in vid rätt tidpunkt. Men på den punkten har det inte hänt så mycket de senaste månaderna, förklarar Galli.
Varför tror han att blev det en sådan enorm ökning av fall i Italien?
– Det är ju ingen vits med att gråta över spilld mjölk, och nu är situationen som den är. Fast visst finns det ett par saker som jag anser har fått oss dit vi är i dag. Dels att en del kollegor i juni talade om viruset som ”kliniskt dött”, vilket fick folk att tro att det var mindre farligt och att det värsta var över. Dels att diskoteken öppnades, vilket även det var en signal att man kunde göra i princip vad som helst, säger han.
– Det viktiga nu är att vi måste plocka bort allt det som inte är nödvändigt i vardagslivet, för de fulla infektionsklinikerna är en stark varningssignal.