”Det hela har hängt på en väldigt skör tråd”
Ytterligare en utmanade period med högt tryck och uttalad vårdplatsbrist. Så summerar de lokala ordförandena i Sjukhusläkarna och Läkarförbundet sommaren 2024.
Hur var sommaren hos er?
Frida Dannberg, Gästrike-Hälsingland:
– Sommaren har varit utmanande och många läkare i regionen har behövt jobba intensivt för att ta bra medicinska beslut utan samma resurser som under övriga året.
Barnavdelningen i Hudiksvall var stängd under fyra veckor vilket påverkade både förlossningsvården och barn- och ungdomsvården. Stressen ökade på läkarna som behövde jobba med mer logistikarbete och viss ökad administration utifrån att patienter behövde flyttas mellan sjukhus i större utsträckning. Nu när sommarsemesterperioden officiellt är slut kan en väl säga att det ändå har gått bra för patienterna, men att det är för att läkarna och omvårdnadspersonalen har gjort sitt yttersta för att kompensera för en pressad situation.
Hur var sommaren hos er?
Shokoufeh Manouchehr:
– Jag kan sammanfatta det som att vi har haft ytterligare en sommar med mer vårdplatsbrist, mer springande för kollegor, mer övertid (som inte ersätts verken med tid eller lön) försämrad arbetsmiljö och etisk stress. Och som krona på verket, har vi numera ingen ordinarie matsal i två av våra tre sjukhus vilket har lett till tidsspill för att stå i köer för att köpa matlådor samt att man inte haft möjlighet för det kollegiala samtalet som oftast är snabba konsultationer mellan olika specialiteter.
Hur var sommaren hos er?
Peter Danielsson, Halland:
– Oerhört belastad sommar och bakjourer relaterat till platsbrist. Allt tar längre tid, känns osäkrare och blir sämre kontinuitet med alla som varit utlokaliserade. Dessutom misstänker medarbetarna längre vårdtider alternativt sämre vårdkvalitet, något som varit påtagligt även under året/åren som gått, men som varit mer uttalad under sommaren.
De som utlokaliseras är de ”enklaste” patienterna det vill säga de mulitsjuka utan någon direkt sektionshemvist, där man egentligen behövt en organiserad sambedömning av team, men istället blir det en splittrad akutlösning. Innan någon utlokaliseras får ju avdelningen 2-3 extra patienter (överbeläggningar) vilket förstår skapar en tyngre och mer stressande arbetsmiljö på medicinklinikens alla personalkategorier. Framför allt MAVA-läkarna och neurologläkarna har varit drabbade av multipla utlokaliseringar + överbeläggningar. På kirurgen har det varit en lindring till måttlig sommar. Kardiologen har haft det lugnt. Men de flesta som arbetar på akutmottagningen och allmänmedicinavdelningarna har drabbats av rekordlågt platsläge. Mycket utlokaliserade patienter och en känsla av att tondövhet från den övre ledningen.
Hur var sommaren hos er?
Björn Gunnarsson, Helsingborg:
– Sommaren har på flera ställen varit tuff i och med neddragna
vårdplatser. Inom internmedicin har man inte bara lagt ner IMA utan dessutom har man tagit bort möjligheten till NIV vilket innebär att KOL-patienterna måste vårdas på IVA och där är betydligt svårare att få plats. Sepsispatienter har inte heller enkelt kunnat få vasopressorstöd då bara IVA skött det. Även psykiatrin och ortopeden har fått stänga flera avdelningar och man har därför inte kunnat ge den vård man är van vid. Den etiska stress som detta skapar har varit påtaglig, framför allt på de yngre kollegorna som ingår i jourledet och ser patienterna när de kommer in. Akutmottagningen har trots detta haft en bättre sommar än förut, närvaron av akutläkarspecialister dygnet runt minskar inläggningsfrekvensen och fler patienter färdigbehandlas redan på akutmottagningen.
Hur var sommaren hos er?
Edvard Lekås, Kronoberg:
– Sommaren har varit acceptabel på den ”nya normala” mycket låga nivå av vård som Region Kronoberg erbjuder där utbudet fortfarande präglas av vårdplatsbrist och långa köer till vård. Inte minst den kirurgiska vården har tvingats till utremittering av operationer till andra län och till privata vårdgivare då man på grund av vårdplatsbrist och andra orsaker inte kunnat hålla vårdgarantin.
Hur var sommaren hos er?
Karin Filipsson, Lund:
– Den här sommaren har inte varit värre än vad det brukar vara. Vi lider ständigt av vårdplatsbrist och på sommaren görs minimalt med elektivt arbete. Direktiv från ledningen med ökat uttag av jourkompledighet har förvisso gjort att läkare på vissa enheter har fått ut fler lediga dagar än vanliga somrar, vilket å andra sidan nu gör att hösten på dessa enheter startar med längre köer för patienter. På andra enheter har det varit mer komplicerat att få till sommarschemat.
Hur var sommaren hos er?
Rofida Ghazvinian, Malmö:
– Strejken i andra fackförbund har haft lite effekt i början av sommaren med flytt av vårdplatser etcetera. Men det redde ut sig ganska snabbt och sjukvården kunde gå vidare som vanligt relativt tidigt trots att strejken bredde ut sig. Det har också varit vårdplatsbrist på sjukhuset, som gjort att det varit svårt att få iväg avdelningsklara patienter från IVA.
Hur var sommaren hos er?
Elias Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna Skellefteå/Lycksele:
– Avseende Sjukhusen i Skellefteå och Lycksele kan generellt sägas att arbetsmiljön tidvis har varit utmanande. Detta har givetvis sett olika ut inom olika enheter och varierat från relativt normal arbetsmiljö och belastning till att inom en del verksamheter och periodvis varit mkt tungrott. Region Västerbotten, inkluderande våra två sjukhus har under längre tid brottats med vårdplatsbrist, vilken accentuerats under semestermånaderna. Denna har i hög utsträckning haft negativ påverkan på arbetsmiljön såväl inom läkargrupperna som bland övrig vårdpersonal. För Lyckseles del har den gångna sommaren, vårdplatsmässigt och för vårdpersonalen omsorgsmässigt, under flera veckor varit en av de mer utmanande de senaste åren.
Hur var sommaren hos er?
Johan Styrud, Stockholm:
– Vi har haft det väldigt tufft den här sommaren – framför allt i början när resterna av vårdkonflikten gjorde att vi hade extra ont om vårdplatser. Hårdast drabbade var då de tre stora akutsjukhusen. Sedan var det lite lugnare i mitten av sommaren för att sedan bli värre igen när skolstarten närmade sig. Det stora problemet är att Stockholm har ett kroniskt bekymmer med för få vårdplatser. Regionen tycker att de har ordnat med fler och räknar då på en totalsumma av alla platser som finns att erbjuda. Men man kan inte jämföra en iva-plats med en plats på en vanlig vårdavdelning. Till exempel var hjärtintensiv-platserna alldeles för få den här sommar en och vi har även en konstant brist på högre intensivvårdsplatser. Tack vare att folk känner och tar ett sådant fruktansvärt ansvar så har man trots allt lyckats lösa väldigt mycket konstigheter – men det hela har hängt på en väldigt skör tråd.
Hur var sommaren hos er?
Marie Engman, Sörmland:
– Vad gäller Sörmland har det generellt varit högt tryck på akutmottagningarna och på vårdavdelningarna har det varit lite växlande. Stundtals mycket utlokaliserade patienter och överbeläggningar på vissa kliniker. Verkar dock som om det inte varit illa på alla ställen samtidigt.
Hur var sommaren hos er?
Anna-Karin Agewald, Uppsala:
– Sommaren i Region Uppsala har på vissa ställen varit nästan lugnare än vanligt, till exempel ortopeden där man har kunnat arbeta lugnt och få en del gjort operationsmässigt. På andra ställen som till exempel de olika IVOr vi har, har det varit väldigt skört. Det har funnits väldigt få platser (på grund av sjuksköterskebrist) och ibland har det knappt varit möjligt att ta emot patienter från övriga regionen (mellansverige) på grund av platsbrist. Väldigt patientosäkert och otillfredsställande för våra medlemmar. Många har fått jobba med överbeläggningar, springa runt på sjukhuset för att hitta sina patienter med mera. Att det upplevts som lugnt för vissa beror säkerligen på att det inte kunnat vara så högt tryck då vården inte har kunnat ta emot så många patienter. Så sammantaget: tydligt stressigt och jobbigt för vissa med övertid och tung framför allt etisk stress och börda, väldigt lugnt för andra.
Hur var sommaren hos er?
Yvette Andersson, Västmanland:
– För Kirurgkliniken (och även de andra större klinikerna) har sommaren varit mycket tuff. Jag har jobbat på kliniken sedan år 2000 och jag kan inte minnas att det varit så mycket någon gång förut. Det brukar vara mycket i början av sommaren men i år lugnade det aldrig ner sig: ont om vårdplatser, svårt sjuka patienter på avdelningen, mycket akuta operationer, många patienter med cancer, och många med lite mer avancerad cancer.
Hur var sommaren hos er?
Per Hammarlund, Ängelholm:
– Vårdplatsbrist på grund av sjuksköterskebrist har föranlett stängda vårdplatser och platsbrist.