Nyhetsarkiv

Det här läste flest 2017

Allt fler läser Sjukhusläkaren. Och bland de tio mest lästa artiklarna under 2017 finns Försäkringskassans kompletteringskrav, läkares arbetstider och vår granskning av lex Maria-anmälda dödsfall. Men även våra krönikörer och debattörer lockade till läsning.

1. ”De har en tro på att all sjukdom syns i rummet”

Kafkaartade situationer där hon gång på gång avkrävs statusfynd som inte finns. Sjukhusläkaren bad företagsläkaren och reumatologen Ylva Rangnitt ge tre omöjliga exempel från sin vardagliga kommunikation med Försäkringskassan.

Läs artikeln här.


2. Förutsättningar för en fungerande akutmottagning

För några år sedan uppmärksammades han då han sade upp sig som medicinskt ansvarig på akuten i Malmö. Här presenterar nu Per Björgell en lista med förslag på hur man får en fungerande akutmottagning:

Läs debattartikeln här.


3. De billiga kontorslandskapen kommer att stå oss dyrt

Det paradoxala är att så fort någon obehörigt loggat in i en journal, så utgör det ett brott mot sekretessen och karaktäriseras som dataintrång. Kontroll av loggarna görs rutinmässigt och brott polisanmäls, men tydligen är det inte brottsligt att tillhandahålla arbetslokaler, där det är omöjligt att upprätthålla sekretessen.

Läs debattartikeln här.


4. ”Jag fullkomligt älskar de svenska sjuksköterskorna”

Värdefull erfarenhet av hundratals skott- och stickskador – men också inblick i en vård vida skild från den svenska, där patienter både blir slagna och fastbundna i sängarna. Traumakirurgen Karin Sillén tillbringade tre månader på olika sjukhus i Sydafrika och kom hem många kliniska erfarenheter rikare – och med en helt annan syn på den svenska sjuksköterskan.

Läs hela artikeln här.


5. Läkarchefen som fick nog och sade upp sig i protest

Han fick nog av att se hur patienter dog och fick allvarliga vårdskador för att inte behandling sattes in i rätt tid och sa upp sig i protest från sin tjänst på akuten i Malmö. Men Per Björgell brinner fortfarande för akutsjukvård och ger dagligen kliniskt stöd till kollegor via egna sajten. När han inte sticker ut hakan i sjukvårdsdebatten förstås.

Läs artikeln här.


6. Ett jobb fyllt av både tragik och komik

Mark Personne, överläkare och medicinsk chef på Giftinformations­centralen, har genom åren sett och hört det mesta. Här berättar han om hur det är att ha akuta förgiftningar som arbete – ett yrke som mitt i allt dödligt allvar har fått honom att fascineras av människors beteenden och påhittighet.

Läs krönikan här.


7. Ny kartläggning om läkares arbetstider

En genomsnittlig läkare arbetar 41,1 timmar i veckan – efter uttag av kompensationsledigheten. Och om beredskap räknas in i arbetstiden hamnar siffran på 44 timmar.

Läs artikeln här.


8. Vårdplatsbrist och hög arbetsbelastning bakom vart fjärde dödsfall

Sjukhusläkarens genomgång av Lex Maria-anmälda dödsfall som inkom till IVO förra året visar att vårdplatsbrist, personalbrist eller extrem arbetsbelastning i genomsnitt bidrog till ett dödsfall i månaden. I bildspelet ovan kan du läsa om de 13 fall som framkom i vår granskning.

Läs artikeln här.


9. ”Försäkringskassans kompletteringskrav var det som stjälpte mig”

När antalet begäranden om kompletteringar från Försäkrings­kassan plötsligt började strömma in i mars förra året blev det för mycket för den redan hårt pressade specialisten Monika. Hon drabbades av hjärnstress och tvingades själv sjukskriva sig.

Läs artikeln här.


10. Du sköna nya värdegrund!

Sedan flera år har våra sjukhusadministratörer i eran av New Public Management (NPM) filat på sina värdegrunder. Vi läkare behöver egentligen ingen sådan pålaga. Vi är anställda under svensk lagstiftning, och bär med oss Hippokrates ed, tolkad som att aldrig göra skada, om möjligt bota, ofta lindra, och alltid trösta.

Läs krönikan här.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera