Nyhetsarkiv

Det har blivit väldigt mycket sämre

– Paul Håkansson (s), ordförande i landstingsstyrelsen, lovade att kroniskt sjuka, multisjuka och gamla fortfarande skulle få sin vård på nära håll, men den biten har fallit, det stämmer inte.

– När allt fanns i Norrköping, kunde medicinläkaren lyfta på luren till kirurgen och säga att nu är det si och så och så ordnade de sakerna snabbt och enkelt, säger Anita Andreasson.

– Nu finns ingen smidighet kvar. Idag ska det vara remiss och väntetid och det är väldigt viktigt att man behandlas på rätt ställe ifall man skulle bli inlagd, eftersom varje centrum betalar för sig.

– Ska jag ta en kortisonspruta i en led som jag har ont i får jag numera åka till Linköping. Det tar i stort sett en halv dag. Det är skandalöst tycker jag.

– Tidigare kunde jag få alla operationer i Norrköping, det var jättebra, nu får de knappt göra några ledoperationer alls.

Anita Andreasson säger att hon tycker att resandet är jättejobbigt.

– Man drar sig in i det längsta. Jag har nyligen opererat en fot i Motala. Läkaren var väldigt mån om mig och kom på extraturer och kollade mig, så läkaren kan jag inte klaga på, men efter att jag kommit hem så började gipset att skava efter en tid.

– Jag kan säga som så att jag ringde inte första dagen som det började skava, eftersom jag visste att det innebar en jobbig resa till Motala, men sedan tänkte jag att det får inte bli något elände, så jag ringde och fick en tid.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera