”Det förväntas att vi ska ha den senaste kunskapen”
När det var dags att ansöka om ledigt inför höstens sedan länge inbokade kongress blev det plötsligt ett nej från chefen. Universitets- sjukhuset hade bara dagar tidigare infört fortbildningsstopp, berättar en av alla de specialister som har drabbats av restriktionerna.
– Jag blev självklart besviken när jag inte fick något som hade utlovats under medarbetarsamtalet. Det var kanske inte oumbärligt att åka på just denna kongress – men det var ett antal år sedan jag kom i väg sist. Det var även retfullt att det berodde på att jag inte var snabb nog med att ansöka om ledigt. Några dagar tidigare hade det inte varit några problem.
Egentligen blev han inte särskilt förvånad över beskedet, berättar barnläkaren som väljer att vara anonym i det här sammanhanget. Den ansträngda ekonomiska situationen på universitetssjukhuset han jobbar
på är välkänd och har diskuterats flitigt bland kollegorna.
– Jag blev nog mest lite bitter och kände ”vad är poängen med att bestämma saker på ett medarbetarsamtal om man sedan inte får det som har utlovats”. Jag tappade motivationen för att gå på medarbetarsamtal framöver och känner att jag kanske använder den tiden bättre genom att träffa patienter.
Framför allt tänker han att indragen fortbildning inte är hållbart i längden – särskilt inte på ett universitetssjukhus.
– Jag jobbar ju på ett stort universitetssjukhus. Det förväntas av oss att vi ska ha den senaste kunskapen och ligga i framkant. Vi förväntar oss det och andra, inklusive ledningen, förväntar sig det av oss. I det ingår att vi ska ha kontakter internationellt och även med mindre kliniker som arbetar bredare och då måste det till den här typen av kunskapsutbyte.