Nyhetsarkiv

”Det finns värre saker än signeringstvånget”

Det menar Jonas Ekström, överläkare och resultatområdeschef på Sala sjukhus.

– Ta till exempel hopplösa Pascal. I början av min tolvåriga karriär som läkare kunde jag ringa ned till det lokala apoteket och prata med en apotekare för att diskutera olika frågor kring patienters Apodoser. Det var enkelt och okomplicerat. Sedan kom kravet att vi skulle faxa, sedan kom e-dos och nu Pascal. Det som tidigare tog mig ett telefonsamtal på kanske två minuter, tar nu upp till en kvart. Det är ett av många stora problem idag, inte signeringstvånget, säger Jonas Ekström.

Jonas Ekström tar även upp intygen till Försäkringskassan, som han menar kräver mer och mer tid och som blir alltmer detaljerade.

– Det är ett under för mig att läkare ska fortsätta med detta. Ingen skulle vara lyckligare än jag om vi läkare fråntogs det ansvaret. Hela den här funktionsbedömningsdelen och om man kan arbeta med det ena eller andra är ju något som jag som läkare inte är rätt person att bedöma, säger Jonas Ekström.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera