”Det finns generellt en stor osäkerhet”
Med undantag för några få föregångare i täten lämnar regionernas AI-arbete mycket övrigt att önska i dagsläget. Behovet av någon form av nationell samordning på området är därför stort, menar Lorna Bartram, AI Transformation Strategist på AI Sweden.
Artikeln ingår i temat AI i vårdenKan man använda amerikanska molntjänster för att lagra känslig hälsodata? Det är en av många juridiska knäckfrågor kopplade till AI som regionerna tampas med just nu runt om i landet.
– Det finns generellt en stor osäkerhet och ett behov av att nå någon form av konsensus och hitta gemensamma juridiska tolkningar kring vissa frågor. Enskilda regioner vågar helt enkelt inte sticka ut hakan och gå först.
Orden är Lorna Bartrams. Till vardags leder hon tillsammans med en kollega ett sektorsinitiativ på AI Sweden som går under namnet ”Informationsdriven vård” och som just nu inkluderar sex regioner och två lärosäten.
– Tanken med det initiativet är att stödja vårdens utveckling med hjälp av AI och ge regionerna bättre förutsättningar för att lyckas med detta, säger hon.
Lorna Bartrams bild av vilka utmaningar som regionerna tampas med stämmer väl överens med det Sjukhusläkaren har fått fram i sin enkät till regionerna, berättar hon.
– Framför allt har de fastnat i många av de juridiska hindren som att man inte kan dela data mellan huvudmän hur som helst. Även de hälsoekonomiska utvärderingarna är något som regionerna behöver titta mer på. Vilket värde skapar ett införande av AI? Det kanske inte ens är i den verksamheten som AI införs som själva förbättringen sker utan någon helt annanstans i regionen. Hur värderar vi detta i en hårt pressad ekonomisk vardag?
Även brist på kompetens på AI-området är något som flera av regionerna kämpar med, berättar Lorna Bartram.
– Just nu är det väldigt ojämlikt. Vi har ett par front-runners i form av de största regionerna med universitetssjukhus, men väldigt många är långt ifrån att till exempel ha etablerat ett eget kompetenscentrum på det här området.
Är kompetenscentrum något ni rekommenderar regionerna att ha vid det här laget?
– Ja, man ser ofta ett behov av att samla kompetenserna nära i någon form av tvärdisciplinärt team. Det är något som har mognat fram under åren, att många behöver samverka för att få detta på plats. AI är inte bara en it-fråga utan en fråga för ekonomer, läkare, sjuksköterskor, personer som jobbar med upphandling med flera. Det är också viktigt med ett starkt stöd från ledningshåll för att det ska fungera bra.
Vad gör ni på AI Sweden för att stötta regionerna på vägen?
– Förutom sektorsinitiativet som jag och min kollega driver tillsammans med sex av regionerna har vi en regionreferensgrupp med representanter från samtliga 21 regioner. I den jobbar vi med att dela de resultat och den kunskap som har tagits fram. Vi diskuterar de frågor som berör många och försöker vara lyhörda för de behov som finns.
Det bästa rådet jag kan ge är nog att försöka börja i det vardagsnära med de lågt hängande frukterna Lorna Bartram, AI Transformation Strategist
Vilka är dina bästa råd till regionerna för att de ska kunna förbättras på det här området?
– Det bästa rådet jag kan ge är nog att försöka börja i det vardagsnära med de lågt hängande frukterna. Många AI-projekt just nu är väldigt forskningsdrivna och då blir det svåra frågeställningar och det tar mycket tid. Det forskningsdrivna är självklart viktigt, men det finns också enklare saker som snabbt kan leda till stora förbättringar ute i verksamheterna. Till exempel sånt som rör schemaläggning, planering och resursoptimering. Om man kan underlätta och minimera administrationen kan det minska stress för personalen och få dem att vilja stanna kvar inom vården.
– Det är också klokt att titta på vad andra har gjort och bli inspirerad. Många väljer det svåraste och vill göra något helt nytt, men det finns mogen AI-teknik som har visat sig fungera bra. Satsa på det i första läget!
– En annan viktig sak som regionerna behöver få ordning på är sin data och att ha en datastrategi. Därefter bör man fokusera på verksamhetens behov.
Hur kan man komma åt ojämlikheten mellan regionerna på det här området?
– Behovet av någon form av nationell samordning på det här området är stort. Vi på AI Sweden har ibland funderat på olika pool-lösningar där gemensamma kompetenser skulle kunna gå in och ut ur olika projekt. Då skulle man kunna investera tillsammans och låta många ta del av resultatet. Det gäller också att få talanger på det här området att vilja komma till sjukvården. Det är inte helt lätt idag när man konkurrerar med stora it-företag som kan erbjuda så mycket bättre betalt. Men då får man jobba på andra sätt med att göra det attraktivt. Det sjukvården verkligen har att erbjuda är möjligheten att få göra något viktigt och meningsfullt som kommer hela samhället till del. Det tror jag att många skulle kunna lockas av och jag har sett flera exempel på duktiga personer som har valt sjukvården framför it-företagen just av den anledningen.