Nyhetsarkiv

Det är kul att få pris!

Vi har alla förhoppningar om en bättre framtid.
Chefredaktören Per Gunnar Holmgren skriver i Dagens Medicin att han har förhoppningen att Det Stora debattpriset ska vara en ”uppmuntran till pristagarna att fortsätta att driva en konstruktiv och intensiv diskussion kring sjukvårdens utmaningar.”

Låt oss svara med en gång. Priset sporrar oss – speciellt när vi tänker på hur många viktiga saker det finns att skriva om både när det gäller sjukvårdens vardag och framtid.

Snart är det nytt år och då är det ju tillåtet att önska sig något. Vi har två nyårsönskningar. Vi skulle vilja träffa två ministrar; Justitieministern Thomas Bodström och vård- och äldreomsorgsministern Ylva Johansson.

Thomas Bodström skulle vi vilja träffa tillsammans med professorn, Lennart Lundquist, på statsvetenskapliga institutionen i Lund.

Vi skulle vilja fråga justitieminstern vem sjukvårdens chefer ska vara lojala mot? Landstingsledningarna eller dig och mig, allmänheten, patienterna, skattebetalarna…
Vi skulle vilja fråga Thomas Bodström om det inte krävs en ny demokratilag som även ger cheferna, som är de personer som har mest insyn i verksamheten, del av vår grundlagsskyddade yttrandefrihet.

I dagens samhälle där det skrivs policys i alla sammanhang har det blivit populärt med lojalitetsklaususler för de som får ledande ställningar.
Det skulle vara intressant att höra Thomas Bodströms funderingar kring detta.
Var vill han dra gränserna mellan lojalitet och yttrandefrihet?

Som nummer två på vår önskelista står Ylva Johansson, som undertecknat en krönika i en annonsbilaga i Svenska Dagbladet där Vårdförbundet har gjort låtsasjournalistik med låtsasartiklar för att få rätt svar på de politiska frågor förbundet driver.

Vi skulle vilja fråga ministern om hon var medveten om hur hennes åsikter skulle förpackas, men framförallt vill vi träffa Ylva Johansson för att ställa både mjuka och vassa frågor om sjukvårdens framtid.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-06

Tema: Cancer/väntetider/standardiserade vårdförlopp / Julquiz / Dansk sjukvård / Förenade anställningar / Patientinflytande / Helgläsning

Prenumerera