Nyhetsarkiv

”Det är inte svårt att förstå att folk slutar”

Anna Rask-Andersen, ordförande i Sjukhusläkarföreningen i Uppsala län, tycker inte att det är svårt att förstå att sjuksköterskorna har slutat på neonatalavdelningen – själva bakgrunden till att sjukhuset nu tvingas köpa vårdplatser i Åbo. Det hela beror på förändringen i arbetstidsmodellerna, menar hon.

Anledningen till att det har gått så långt att Akademiska nu måste ta till hjälp från utlandet för att kunna hålla tillräckligt många vårdplatser öppna i sommar är förändringen av arbetstidsmodellerna. Det menar Anna Rask-Andersen som skriver till Sjukhusläkaren i ett mejl:

”Om inte arbetstidsmodellerna för sjuksköterskorna på neonatalavdelningen hade ändrats så abrupt, så hade det inte varit så stora problem. Det är inte svårt att förstå att folk slutar om de får jobba längre tid för samma lön”.

Anna Rask-Andersen drar även en parallell till  deltidsbrandmännen som säger upp sig över hela Sverige nu när deras avtal har försämrats.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera