”Det är inte patientsäkert”
Faxen har en ålderdomlig och klumpig teknik som tar onödigt mycket tid i anspråk. Om någon siffra matas in fel kan viktiga dokument dessutom hamna på villovägar, berättar medicinska sekreteraren Therese Nilsson.
När Region Skåne skulle upphandla ett nytt huvudjournalsystem, Millenium, var det många medicinska sekreterare som hoppades att faxen äntligen skulle förvisas till teknikkyrkogården.
– Det är en ålderdomlig och klumpig teknik och det tar onödigt mycket tid att avidentifiera dokument och sedan kontrollera att de har hamnat rätt, säger Therese Nilsson, medicinsk sekreterare på onkologkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund.
Region Skåne toppar faxligan i Sverige med sina 660 aktiva faxar. Och ingenting tyder på att denna skotska uppfinning som patenterades 1843 kommer att försvinna de närmaste åren.
Therese Nilsson, som arbetar både på onkologklinikens mottagning och avdelning, uppskattar att det totalt faxas cirka 20 gånger i veckan eller 80 gånger i månaden. Det blir nära 1 000 gånger på ett år.
– Det vi framför allt faxar är journalkopior och remisser, i huvudsak till andra mottagningar och avdelningar, men också till kommunerna. Det är våra sjuksköterskor som plockar fram faxnumren. Innan vi faxar ska vi avidentifiera dokumenten och efter att vi faxat måste mottagaren ringa tillbaka till oss för att få tillgång till personuppgifterna. Men ibland ringer inte mottagaren upp och då måste vi komma ihåg att ringa tillbaka för att få en bekräftelse på att dokumenten har kommit fram.
Det känns naturligtvis inte bra om dokumenten hamnar fel
Ofta hamnar faxdokumenten rätt, men om det av misstag har blivit fel på en siffra kan de även hamna på annan avdelning eller mottagning, exempelvis på kirurgen i stället för på röntgen, menar Therese.
– Det känns naturligtvis inte bra om dokumenten hamnar fel. Förutom att det inte är patientsäkert måste vi då försöka jaga reda på rätt nummer så att dokumenten kommer dit de ska.
Eftersom Region Skånes 33 kommuner (självständiga myndigheter) har ställt sig utanför Millenium och upphandlar egna IT-system, lär det dröja innan förvaltningarna kan kommunicera med varandra. Faxen på onkologmottagningen lär användas flitigt även när miljardinvesteringen Millennium har implementerats.
– I stället för faxar skulle jag önska att vi kunde skicka dokument med säker e-post. Den tekniken finns tillgänglig, men används inte hos oss, tyvärr.
Det kommer en lösning inom kort för digital överföring av information till de Skånska Kommunerna i samband med SVU-processen, samverkan vid utskrivning, via Mina Planer t ex Epikris, utskrivningsinformation mm