”Det är fantastiskt med de korta beslutsvägarna”

Den lilla enhetens korta beslutsvägar och att kunna knacka på en kollegas dörr istället för att skicka en remiss väger tungt för narkosläkaren Lars Sköld. Med ytterligare en ledningsnivå är han rädd för att det kommer att ändras.

Rotorbladens kraft får höstlöven att dansa. Den gula ambulanshelikoptern stiger upp från Lycksele lasarett och ger sig av över den täta skogsmattan. Under ett år görs mellan 500 och 600 utryckningar till patienter runt om i Västerbotten. Lars Sköld, narkosläkare vid Lyckseles lasarett, har i drygt 20 år varit en av dem som bemannat ambulanshelikoptern.

– Det är väldigt annorlunda att jobba på ambulanshelikoptern, även om det inte är lika spännande för min del längre. Ett plus är att man får se mycket fin natur och många fina miljöer.

Arbetet i helikoptern varvas med både intensivvård och operationer på sjukhuset, och det är just det lilla sjukhuset bredd som Lars Sköld upp­skattar.

– På ett större ställe är det kanske mer puls och större utmaningar, men samtidigt är man nästan alltid fler som jobbar där. Här är vi ensamma som narkosläkare och får ta många svåra beslut själva.

Sammanlagt är de tre fast anställda narkosläkare på Lycksele lasarett, och tillsammans med ett antal fasta vikarier täcker de sjukhusets två jourlinjer. Trots att de är få är det sällan något problem med bemanningen.

– Man hjälper varandra även med kort varsel och det är klart att det har blivit ett ganska inskränkt socialt liv i övrigt. Det är väldigt mycket arbete och vi har mycket jourer. Men här kan vi ha jouren i hemmet och ändå vara ansvariga för IVA till exempel, säger han.

Lars Sköld lämnade Stockholm för Lycksele för 20 år sedan. Foto: Marcus 3dfoto.se

Just den där närheten och solidariteten mot kollegerna var något som Lars Sköld uppskattade när han kom till Lycksele från Stockholm för 20 år sen.

– Jag tyckte att det var fantastiskt med de här korta beslutsvägarna. Istället för att skicka en massa remisser lyfter man på telefonen eller knackar på dörren hos kollegan. Vill man ha en konsult så går det väldigt snabbt och enkelt.

Verksamheten är i nuläget inte är fulländad, det är Lars Sköld tydlig med, man han har svårt att se någon poäng med länskliniker. Speciellt om man ser till de tidigare försöken.

– Vi är rädda för att närheten till besluten som fattas ska försvinna härifrån. Som enskild klinik har man givetvis folk över sig, men det här innebär ytterligare en ledningsnivå som jag ser det.

Han befarar också att omorganisationen ska påverka en redan haltande rekrytering av narkosläkare till Lycksele lasarett.

– Vi har haft väldigt dåligt med folk underifrån tidigare, men nu har vi flera ST-läkare och det är klart att man oroar sig för vad de ska känna och tänka i det här. All osäkerhet kanske gör att man väljer något säkrare, att det skrämmer iväg yngre kolleger.

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka