Nyhetsarkiv

”Det är en sjukvårdskris”

Situationen i Stockholms sjukvård beskriv som ”det jävligaste jag har varit med om” av Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening. Och någon ljusning är ännu inte i sikte.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, är tydlig med hur han uppfattar läget i Stockholms sjukvård.

– Jag har jobbat som doktor i Stockholms län i 26 år och det här är det värsta jag har varit med om. Tidigare har det alltid gått att fixa på något sätt, men de senaste åren har man skruvat åt långsamt, långsamt hela tiden. Därför märks det inte från dag till dag. Men de här fyra veckorna över jul har varit det jävligaste jag har varit med om, säger han och fortsätter:

– Det är en sjukvårdskris. Man har satsat enormt mycket pengar på det stora fina sjukhuset som man har byggt medan vi har vårdcentraler som inte fungerar, jourcentraler som inte är öppna, akutmottagningar som bågnar och kolleger som inte orkar.

Vägen ur sjukvårdskrisen är dessvärre varken snabb eller enkel. Enligt Johan Styrud saknas det 400 allmänläkare i Stockholm om man ska nå upp till ett rimligt antal. Det saknas också jouröppna vårdcentraler och vårdplatser – två brister som han menar måste rättas till nu och inte senare.

– Jag tror att det kommer att bli ett par hårda år framöver. Kåren är så fruktansvärt trogen och lojal, vilket i och för sig är jättebra, men folk orkar inte. Du vet att du har det personliga ansvaret för att ta hand om den här patienten och att den skulle må bäst av att läggas in eller opereras, eller behandlas på ett visst sätt – men du vet också att det inte finns någon möjlighet att få till det just nu. Det är fruktansvärt att man inte kan göra det som patienten skulle bli bättre av.

Från fackligt håll försöker man ge det stöd till medlemmar som går att ge och samtidigt fortsätta påtala problemen. Johan Styrud tycker att diskussionerna med de sjukhusförvaltningar som finns i länet är bra, men att den riktiga diskussionen bör föras med politikerna.

– Vi från Stockholms läkarförening har förhållandevis mycket politikerkontakt. Jag tror att det slutna rummets diskussion är en hemskt viktig arena för våra medlemmar, säger han.

Samtidigt som sjukvårdskrisen är minst sagt närvarande pågår både förhandlingen om jour- och beredskapsavtalen och diskussionen om behovsanpassad personalplanering – alltså hur läkare ska schemaläggas – i Stockholm. Johan Styrud säger att parterna fortfarande står långt ifrån varandra och att läkarföreningen ännu saknar faktabaserat underlag.

– Jag är allergisk mot floskler. Jag vill ha en beskrivning av det kostar, vad kommer det att ge och vad har det för betydelse för patientsäkerhet, arbetsmiljö och produktion, men också för fortbildning och utbildning, säger han och fortsätter:

– Så jag tror att vi har en väldigt lång resa framför oss. Vi har ett väldigt starkt medlemstryck på att det här ska lösas på ett bra sätt, det är många som hör av sig för att påtala att det är en enormt viktig fråga.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera