Den svenska vårdens it-skydd behöver ses över

Flera svenska sjukhus använder det föråldrade operativsystemet Windows XP – det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Nu anser SKL att vårdens skydd behöver ses över för att förhindra it-attacker i likhet med den som lamslog brittisk sjukvård för en vecka sedan.

Dagens Nyheters kartläggning visar att minst 13 svenska sjukhus i Sverige använder Windows XP som har pekats ut som en viktig orsak till att den brittiska sjukvården kunde slås ut för omkring en vecka sedan. Ambulanser, operationsavdelningar, akutmottagningar och avdelningar för neurologisk vård är bara några av de mer känsliga delarna av den svenska vården som förlitar sig på operativsystemet och över hundra maskiner är i dag beroende av Windows XP för att fungera, visar tidningens granskning.

Åsa Zetterberg, som är sektionschef på Sveriges kommuner och landsting (SKL) och expert i Digitaliseringskommissionen, tycker att det är viktigt att informationssäkerhet tas på allvar.

– En it-attack mot vården skulle kunna få allvarliga konsekvenser. Därför är det viktigt att varje verksamhetsansvarig ser över hur informationssäkerheten ser ut på de mest kritiska delarna av våra verksamheter, säger hon till Dagens Nyheter och tillägger att det är bra att frågorna nu kommer upp på dagordningen.