Nyhetsarkiv

Den mörka sidan av svensk sjukvård

Tyvärr är det inte första gången vi tvingats lyfta ut färdigredigerade artiklar. Inför varje nummer får vi saker beättade för oss av personer som vill vara anonyma. Vi har som journalistisk policy att de som låter sig intervjuas, ska framträda med namn, om inte speciella skäl finns. Detta för att du som läsare ska vara 100-procentigt övertygad om äktheten i intervjuerna och att det som sägs ska kunna bemötas i en offentlig debatt.

Men ingen regel är utan undantag, tyvärr. Därför ger röst åt några av detta numrets anonyma uppgiftslämnare.

”Jag ska berätta hur ledningen gjorde här när man omorganiserade. Man lade ner att antal avdelningar och skapade helt nya och bara de som uttryckligen sade att de ställde upp på den nya organisationen fick jobben tillbaka.
Du förstår vilket underbart sätt det är för en sjukhusledning som vill göra förändringar och skryta med förankring. Man säger upp all personal och man får bara tillbaks sitt jobb om man är överens med sjukhusledningen.”

Överläkare

”Jag sade att jag var positiv till den nya organisationen, annars hade jag inte suttitt här idag. Det förstod jag ju på frågan.”

Sjuksköterska

”Hej! Jag har en sak jag vill framföra anonymt. Jag jobbar på en akutklinik. Som bakjour är det inte ovanligt att man kallas in för att arbeta och inte får sin dagsvila.
Det är okey om det finns medicinsk indikation, men ofta är orsaken att det är många patienter med låg prioritet, alltså mer än prio 2 (3-4).
Senast blev jag inkallad kl 20.30 för att det fanns åtta opåtittade på medicinakuten. Jag jobbade då till kl 2 på natten. Det fanns en erfaren akutläkare och en oerfaren nattetid.
Fram till kl 22 fanns det ytterligare en erfaren läkare. Medicinbakjouren används alltså som en reservjour.
Eftesom man jobbar som vanligt på dagen. kan man få jobba från till exempel måndag kl 08.00 till tisdag kl 16.45.
Jag vill gärna att min synpunkt är anonym eftersom jag blev uppsagd från min tjänst som avdelningsansvarig läkare för några år sedan då jag lät mig intervjuas.”

Överläkare

”Man säger att det råder demorkrati, men det gör det inte. Kritiserar du ledningen råkar du väldigt illa ut. Det var bättre i öststaterna, för där visste man att det inte fanns någon demokrati.”

ST-läkare

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera