Nyhetsarkiv

”Den lokala styrningen betyder inte så mycket”

Röntgenläkarna i Lycksele har redan varit del av en läns­klinik i tio år. För dem har omorganisationen­­ bara inneburit fördelar, menar specialisten Bo Edlund – som trivs så bra på sjukhuset att han har valt att fortsätta jobba flera år efter pensionen.

Numera arbetar han bara tre två­veckorsperioder per säsong, men dessförinnan jobbade Bo Edlund heltid på Lycksele lasarett i över ett decennium – bland annat som överläkare och chef för röntgenverksamheten. Detta trots att han fram till år 2000 fortsatte att bo i Umeå.

– Jag tycker att det är väldigt trevligt att jobba på ett litet sjukhus. Jag har alltid känt mig väldigt uppskattad här. Alla känner alla och beslutsvägarna är korta, säger han och visar vägen mellan skärmarna där några tvärsnitt av en skalle precis har tolkats färdigt av läkarkollegan Rossen Vachev som har flyttat till Lycksele från Bulgarien.

Att all röntgen i länet samlades under en klinik för tio år sedan är ingenting Bo Edlund varken då eller nu upplever som en nackdel, berättar han. Även om han kan förstå de övriga specialistkollegornas oro inför vad som komma skall.

– Röntgenverksamheten är standardiserad i betydligt större utsträckning än de andra specialiteterna här på sjukhuset. Att arbeta i Lycksele för mig som röntgenläkare innebär exakt samma arbetsuppgifter som om jag skulle jobba i till exempel Stockholm eller Umeå. Därför finns det ingen konkurrens och därför blev det aldrig lika stora konsekvenser för oss som man fruktar att det kan bli på exempelvis kirurgen. Vi saknar behovet av att styra vår verksamhet lokalt i samma utsträckning som de andra läkarna på sjukhuset har.

Tvärtom har det inneburit flera fördelar för röntgenverksamheten att ingå i en större enhet, menar Bo Edlund.

– Förut kunde det vara lite mer ”krig om resurserna”. Vi hade till exempel svårare att få förnyat vår maskinpark här i Lycksele eftersom utrustningen kostar åtskilliga miljoner och det fanns en tendens till att mycket hamnade i Umeå.

Men tack vare att sjukhusen gick samman i en länsklinik fördelas resurserna mer jämnt, menar han.

–Det finns någon som tar ansvar för hela länet och ser till att kvaliteten på röntgenklinikerna är densamma överallt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera