Nyhet

Den lilla kliniken med de stora möjligheterna

På thoraxkliniken i Karlskrona är varje morgonmöte en multidisciplinär konferens. Här bedrivs högspecialiserad hjärtsjukvård med det lilla sjukhusets många fördelar.

Promenaden från tågstationen Bergåsa upp till huvudingången på Karlskrona sjukhus slingrar sig fram i jämn och bestämd uppförsbacke mellan de många rödbruna tegelbyggnaderna från 1920-talet. Det är långt ifrån alla sjukhus som har ett eget tågstopp bara några ynka minuter innan tåget är framme vid centralstationen – men Karlskrona sjukhus är å andra sidan inte vilket sjukhus som helst. Hit kommer patienter i behov av avancerad hjärtsjukvård  – inte bara från det egna länet – utan även från hela Kronoberg och ibland ända från Skåne.

– Man kan säga att vi erbjuder i princip all kardiell vård som finnas att erbjuda, förutom hjärttransplantationer och barnkardiologisk hjärtkirurgi, säger kardiologen och överläkaren Alexander Scheel-Exner och visar vägen upp till thoraxkliniken på våning 5.

– Ja, vi är den enda kliniken i Sverige, mig veterligen, som kan erbjuda allt det här under ett och samma tak, fyller kollegan Marko Micic, precis färdig specialist i kardiologi, i.

Och så har det varit ända sedan 2007 när politikerna i regionen beslöt att lyfta vårdnivån på sjukhuset och Thoraxcentrum bildades genom att även kardiologerna knöts hit, berättar Alexander Scheel-Exner som själv började jobba i Blekinge redan 1998.

Korta beslutsvägar beskriver de båda kardiologerna som en av de största fördelarna med att bedriva högspecialiserad sjukvård på ett så pass litet sjukhus.

– Bara det här att vi möts 30 läkare vid det här bordet varje morgon och diskuterar komplicerade patientfall och vilka behandlingar som är mest lämpliga är något helt unikt och fantastiskt. Det blir en multidisciplinär konferens  – heart team – med både kardiologer, thoraxkirurger och thoraxanestesiologer närvarande varenda dag. Det har jag inte varit med om någon annanstans. Vi är helt enkelt en liten klinik med väldigt stora möjligheter, säger Marko Micic och slår ut med handen mot det ovala långsträckta bordet framför whiteboarden i läkarnas konferensrum.

– Det blir en oerhörd kvalitetsstämpel på vården där vi tillsammans kommer fram till om det är kirurgi eller en minimalinvasiv väg som är den bästa vägen framåt för just den här patienten, säger Alexander Scheel-Exner.

De gemensamma morgonmötena på kliniken skapar även en väldigt familjär och avslappnad stämning och bidrar till allas kunskapsutveckling och lärande, betonar de.

– Vi som kardiologer hade aldrig fått möjlighet att höra kirurgernas resonemang in i minsta detalj annars. Det är svårt att sätta fingret på hur värdefullt det faktiskt är och det gör att vi inte känner oss som något litet sjukhus när det kommer till den vård vi faktiskt bedriver, säger Alexander Scheel-Exner.

Just nu hoppas man mycket på att få starta ett tredje labb på sjukhuset för att få bukt med de kritiska köerna för patienter med
flimmer och fladder. ”Det hade betytt jättemycket för oss” säger överläkaren Nicoleta Sora som har elektrofysiologi som subspecialitet och som headhuntades till sjukhuset från Milano.

Men självklart har varje mynt en baksida – även det mest glänsande. Svårigheten att rekrytera nya läkare är just nu en av de stora utmaningarna som kliniken tampas med, berättar Alexander och Marko.

– Förut låg vi väldigt högt i AT-rankingen och då var inflödet av nya läkare betydligt större. Nu tampas vi både med lönenivån och rätten till övertid som gör att det blir problematiskt för oss att behålla folk här i det långa loppet, säger Marko Micic.

Ledningen har endast erbjudit kortsiktiga lösningar, menar de båda kardiologerna. Samtidigt som regionen genom att klassas som ”zon två” för hyrpersonal i praktiken medger att det är svårt att rekrytera kompetent personal – så erbjuds nyblivna specialister en kollektiv låg lön under genomsnittet om man ser till andra jämförbara regioner.
Dessutom finns en stor brist på distriktsläkare i region Blekinge vilket minskar möjligheterna till subakut vård. Detta eftersom specialister i allmänmedicin inte heller erbjuds konkurrenskraftiga löner, vilket gör att de väljer att lämna regionen.

– Det spiller över på akuten och sedan på oss. Detta i kombination med de utmaningar som finns på alla ställen – att folk lever allt längre och att vi därför behöver producera mer vård – gör att det blir tuffare och tuffare. Konkurrenskraftiga löner hade gjort stor skillnad för oss, säger Marko Micic som precis som Alexander Scheel-Exner sitter i styrelsen för Blekinge läkarförening och kämpar hårt för att få gehör från arbetsgivaren i dessa frågor.

Vi vandrar vidare genom korridorerna och har plötsligt bytt våningsplan utan att märka det.

– Byggnaderna är ihopbyggda efter hand så det tar ett tag att lära sig hitta och förstå vilken våning man befinner sig på i början, säger Marko Micic och skrattar till när han ser min förvånade min.
Väl framme i elfyslabbet möts vi av skiftnycklar och verktyg. Så här en sommardag när patientflödet är något lägre passar man på att utföra ett välbehövligt underhåll, berättar Alexander Scheel-Exner.

Överläkaren Nicoleta Sora dyker upp och presenteras av kollegorna som uppskattad och erfaren arytmolog samt skicklig abladör. Hon berättar på förbluffande felfri svenska hur hon headhuntades från Milano hit till kliniken för några år sedan och hur hon trivs otroligt bra både med kollegorna och de betydligt rimligare arbetstiderna.

– I Milano jobbade vi aldrig mindre än 12-timmarspass. Det känns fantastiskt att kunna gå hem redan 16.30 om dagarna, säger hon.

– Vi är väldigt tacksamma för att våra duktiga kolleger från utlandet har bidragit till att lyfta verksamheten genom åren. Vi är verkligen en multinationell klinik där hälften av läkarna har sitt ursprung i drygt 20 länder och där nästan hela Europa samt Sydamerika finns representerat, säger Alexander Scheel-Exner.

Marko Micic inflikar att Alexander själv bidrar mycket till den trevliga stämningen och starka sammanhållningen i läkarkollegiet genom att regelbundet arrangera sociala aktiviteter och after work.

Vägg i vägg med elfyslabbet ligger PCI-labbet. Där råder det betydligt mer aktivitet och två sjuksköterskor förbereder för fullt inför nästa patients ankomst.

– Vi har en som kommer in akut om 40 minuter, säger de när vi sticker in huvudet för några snabba foton i den moderna lokalen.

Likt en blomma i en vas pryder octaray-katetern kardiologernas skrivbord.

Efter en tur bort till läkarnas kontor för en titt på en octaray-kateter som används för att mappa i förmaken – och som nu pryder en av kardiologernas skrivbord likt en blomma i en vas – börjar vi närma oss slutet på rundvandringen på thoraxcentrum i Blekinge.
Överläkaren Michael Ringborn, kardiolog och abladör, samt thoraxkirurgen Gabriele Ferrari kommer gående i korridoren och ska precis byta om och avrunda dagens arbetspass. De ansluter till hyllningskören för det lilla sjukhuset med den familjära stämningen och de stora möjligheterna.

– Alla skulle må bra av att jobba såhär. Det är en väldigt bra sammanhållning och ett fint stöd kollegorna emellan, säger Marko Micic.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera