Den dåliga nyheten

På rekordtid har tio procent (142 stycken) av alla vårdplatser skurits bort på Skånes Universitetssjukhus (SUS) och åtstramningarna forsätter. Trots detta har läget enligt statistiken inte förvärrats.

– Vi är alla lite lätt förvånade att krisen inte är större, säger Sven Oredsson, medicinsk rådgivare i Region Skåne. För även om det skett en markant minskning av antalet vårdplatser så har överbeläggningarna och antalet utlokaliserade patienter inte ökat.

Historisk nedskärning av vårdplatser i Malmö och Lund

Fotnot: I statistiken ingår inte psykiatrins slutenvårdsplatser och privata Simrishamns sjukhus cirka 30 vårdplatser. Källa: Region Skåne.

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna