Den årliga vårdmaktlistan är här

Plats sex för Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och plats 37 för Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson. I dag presenterade Dagens Medicin sin årliga lista över sjukvårdens mäktigaste.

”Vårdplatsfrågan är det hon förknippas mest med. I sommartidens vårdplatsbrist vänder sig många gärna till henne för råd”. Så lyder motiveringen för den 37:e plats som Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson innehar på årets vårdmaktlista – en lista som bygger på bakgrundssamtal med ett 40-tal makthavare i svensk sjukvård. Bedömningen på listan ska spegla både formell makt och informellt inflytande, menar man på Dagens Medicin.

Toppar listan gör i år Anders Henriksson (S), vice ordförande i SKL, Sveriges kommuner och landsting. ”Med sin långa erfarenhet har han fått en unik roll och förtroende från alla läger” lyder motiveringen. Tvåa på listan hamnade Agneta Karlsson (S), statssekreterare socialdepartementet, tätt följd av Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister och vikarierande sjukvårdsminister.

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd