Nyhetsarkiv

Delar av KI:s styrelse byts ut

Regeringen har gett en nomineringsgrupp i uppdrag att byta ut ett antal ledamöter i konsistoriet, KI:s styrelse. Beslutet är en direkt konsekvens kring skandalen med Paolo Macchiarini, skriver Svenska dagbladet. 

”Med anledning av vad som har hänt så ser vi ett behov av en delvis förnyelse av styrelsen för att återskapa förtroendet för Karolinska institutet” säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning till TT.

Att inte hela styrelsen tvingas gå, beror enligt Knutsson på att det finns ett behov av kontinuitet.

”Det vore olyckligt att ha en situation nu där man både ska rekrytera en ny rektor och ha helt ny styrelse. Vi ser att det finns ett behov av en delvis ny styrelse, men också att det finns ett behov av kontinuitet.”

Nomineringsgruppen kommer få avgöra hur många av styrelseledamöterna, och vilka av dem, som får lämna uppdraget, även om det sedan är regeringen som fattar beslutet.

Styrelsens ordförande Lars Leijonborg känner sig inte personligen utpekad i samband med detta.

”Min bild är att alla inblandade känner igen lagstiftningen. Att styrelsen inte får blanda sig i forskningsfrågor. Därmed är ansvaret begränsat” säger han till SvD.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera