Delar av KI:s styrelse byts ut

Regeringen har gett en nomineringsgrupp i uppdrag att byta ut ett antal ledamöter i konsistoriet, KI:s styrelse. Beslutet är en direkt konsekvens kring skandalen med Paolo Macchiarini, skriver Svenska dagbladet.

”Med anledning av vad som har hänt så ser vi ett behov av en delvis förnyelse av styrelsen för att återskapa förtroendet för Karolinska institutet” säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning till TT.

Att inte hela styrelsen tvingas gå, beror enligt Knutsson på att det finns ett behov av kontinuitet.

”Det vore olyckligt att ha en situation nu där man både ska rekrytera en ny rektor och ha helt ny styrelse. Vi ser att det finns ett behov av en delvis ny styrelse, men också att det finns ett behov av kontinuitet.”

Nomineringsgruppen kommer få avgöra hur många av styrelseledamöterna, och vilka av dem, som får lämna uppdraget, även om det sedan är regeringen som fattar beslutet.

Styrelsens ordförande Lars Leijonborg känner sig inte personligen utpekad i samband med detta.

”Min bild är att alla inblandade känner igen lagstiftningen. Att styrelsen inte får blanda sig i forskningsfrågor. Därmed är ansvaret begränsat” säger han till SvD.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården