Nyhetsarkiv

Delade vårdplatser slår mot mottagningsverksamheten

– Lungklinikens patienter ligger inom medicinblocket, där är det fruktansvärt fullt och överbeläggningar jämt. Det betyder att så fort det finns en plats hos oss så fylls den på med en lungpatient. Våra onkologpatienter får ofta ligga som satellitpatienter på andra avdelningar.

Lars Beckman säger att det innebär väldigt mycket jobb med planering och logistik för dem som jobbar på avdelningen, och kräver hög bemanning av specialister, något som gör att den polikliniska verksamheten får stryka på foten.

Utlokaliseringarna ökar

Genom att samarbeta med lungkliniken menar Lars Beckman att onkologkliniken har tappat sin dragspelseffekt och alltså saknar möjlighet att överbelägga på avdelningen.
Att inte ha dragspelplatser på avdelningarna är något som har funnits i svensk sjukvård de senaste 10–15 åren, menar Lars Beckman.
– Ett vansinne som verkar öka. Utlokaliserade patienter är väldigt slitsamt för oss specialistläkare som måste springa runt på en massa andra avdelningar. Så ur läkarnas synpunkt är det bäst att ha alla patienter på avdelningen, men ur sköterskornas synpunkt är det sämre.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera