Nyhetsarkiv

Delade meningar om läkarnas schema

Går läkarnas egna behov före vårdens när det kommer till schemaläggning? Ja, menar Vilhelm Rundquist, chef för revisorsenheten i Västra Götalandsregionen – men Sarah Jevrém, ordförande i Nordvästra Götalands läkarförening håller inte med.

Vilhelm Rundquist, chef för revisorsenheten i VGR, ligger bakom en granskning av läkarnas schemaläggning i regionen, som bland annat kommit fram till att läkarnas egna behov får styra för mycket inom vården. Han berättar om vårdpersonal som får stå och vänta på provsvar för att läkarnas schema inte synkats med resten av personalens. Och han ser läkarnas schemaläggning som en nyckelfaktor för att lösa den ökade tillströmningen av patienter inom vården framöver.

– Det handlar inte om att läkare ska jobba mer utan om hur man förlägger tiden. I dag schemalägger  man inte läkarna fullt ut så mycket som man skulle kunna. Det är inte det att de inte är där, men kanske på en dyrare timma än de skulle behöva vara. Det finns ett alltför stor inslag av styrning utifrån egna behov, säger han.

Men Sarah Jevrém, ordförande i Nordvästra Götalands läkarförening, tycker inte att bilden som har framkommit i VGR:s utredning stämmer.

– Den kartläggningen är ytlig och inte genomarbetad. Man har intervjuat sjukhusdirektörer och inte de som faktiskt sitter med schemaläggning, säger hon och berättar att det just nu pågår en annan genomlysning av läkarnas arbetstider i samtliga regioner och landsting utom VGR, som man från läkarförbundets sida hoppas ska slå hål på myten om att läkare är lediga mycket. I den ska man bland annat slå fast hur mycket läkarna egentligen jobbar under sina jourer och beredsskapspass.

 Varför VGR inte valde att delta i den får du fråga dem om men det är stor klasskillnad på den kartläggning de själva har gjort och den som vi har på gång. Jag vet inte var den här debatten om att läkare skulle vara väldigt mycket lediga kommer ifrån. Jag delar inte den uppfattningen. Jag tycker att jag jobbar ständigt, säger Sarah Jevrém som är ordförande i Nordvästra Götalands läkarförening.

För att kunna gå in i debatten måste man förstå vad jour och beredskap är för någonting, betonar Sarah Jevrém som hoppas mycket på att den nya genomlysningen ska kunna ge svar svart på vitt om läkarnas arbetstider.

– Många i vårt samhälle, både arbetsgivaren och andra, tror att läkare är lediga väldigt mycket och att vi inte är schemalagda som alla andra. Men det stämmer inte. Vi får scheman skickade till oss i dag och det är ju uppenbarligen inte så att sjukhusen står utan doktorer.

Kartläggningen kommer att ringa in läkarnas arbetstider och arbetsmiljö, berättar Sarah Jevrém.

– Vi vill ha en kartläggning om hur det ser ut idag, så man vet vad man diskuterar och hur det ser ut på sjukhusen runt om i landet och inom primärvården. Jag kan inte säga så mycket mer än så, mer än att den kommer att bli klar vilken vecka som helst.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera