Debatt

Titta i backspeglar eller lyssna på sjuksköterskorna?

Moderater och Vänsterpartister strider om hur Stockholms läns landsting ska lösa sjukvårdskrisen och bli en attraktiv arbetsgivare.

Efter åtta års alliansstyre med kostnadsdrivande vårdval och privatiseringar är akutsjukhusen pressade av ekonomisk kris och personalflykt, skriver oppositionslandstingsråd Håkan Jörnehed och Jonas Lindberg, båda vänsterpartister, i ett debattsvar i Dagens Samhälle i går. Nu måste Alliansen ta ansvar för krisen i sjukvården med personalflykt och en ohållbar arbetssituation för vårdpersonalen på akutmottagningarna.

I det första debattinlägget, 31 mars, hakade Jörnehed och Lindberg på det öppna brev som sjuksköterskor vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge skrivit till sjukvårdsminister Gabriel Wikström några dagar tidigare. Vänsterpartiet ställer sig bakom sjuksköterskornas och kräver bland annat höjda grundlöner, bättre löneutveckling, arbetstidsförkortning och bättre OB.

Peter Carpelan, moderat personallandstingsråd, invände i sin replik att vänsterpartiet letar lösningar i backspegeln och att antalet nöjda medarbetare i landstinget har ökat med tio procent sedan Alliansen tog över efter de rödgröna 2006. Han påpekar bland annat att lönebildningen behöver ses över, att samarbetet mellan kommuner och landstinget behöver bli bättre och vikten av att läkare och sjuksköterskor får arbeta med den patientnära vård som de utbildade för att utföra.  Vänsterpartiets gamla lösningar ger Carpelan inte mycket för. Vårdpersonalen behöver fler möjligheter, inte färre, anser han.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera