Debatt

”Skippa Jante och betala högre läkarlön”

Visa lite mod och höj läkarlönerna där det behövs för att komma undan ”hyrläkareländet”. Det uppmanar Gunnar Wetterberg landstingsråden i en ledare i Expressen.

Det skulle bli billigare att betala den månadslön som krävs för att få fast anställda läkare till svårbesatta tjänster, än att som nu betala skyhög ersättning till stafettläkare, skriver Gunnar Wetterberg i en signerad ledare i Expressen (25/1). Det skulle dessutom öka vårdkvaliteten och minska övertidsbergen, menar han.

Lönelyften skulle främst behöva göras på svårbesatta tjänster inom framför allt psykiatrin och primärvården i glesbygd. Gunnar Wetterberg tar den uppmärksammade vårdcentralen i Brunflo som exempel, där man inte haft någon ordinarie läkare på två år och höjt veckoersättningen för hyrläkare till 62 000 kr. Betalade man exempelvis 82 000 kr i månaden till en fast anställd läkare, skulle tjänsten antagligen bli mer attraktiv, förmodar han.

Men det kräver att politikerna bortser från Jantelag och löneavund och vågar ge vissa läkare högre lön, betonar Wetterberg. Det är en ”ynkedom” att låta det styra över kvalitet och kostnader, anser han, och föreslår förhandlingar med Läkarförbundet om en nyordning.

”Med nya schemaregler skulle övertidsbergen kunna kapas. Det skulle göra läkaryrket mer mänskligt än med dagens dryga och långa jourer. På så vis skulle även de ’tuffaste’ specialiteterna bli överkomliga för småbarnsföräldrar. Samtidigt skulle stafettläkarsystemet inte längre gödas av all den övertidskompensation som ackumuleras i systemen”, skriver han.

Gunnar Wetterberg är historiker och författare och har bland annat jobbat på Finansdepartementet, där han var ansvarig för långtidsutredningarna 1992 och 1995, UD och Kommunförbundet.

Vill du bemöta Gunnar Wetterbergs förslag här på Sjukhusläkaren.se? Hör av dig till susanna.pagels@sjukhuslakaren.se

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera