Debatt

Skadeståndspengar går till att förbättra arbetsmiljön

Pengarna kommer från det ”skadestånd” som facket och arbetsgivaren kommit överens om att arbetsgivaren ska betala för att ha tagit ut oegentlig övertid.
Först att få del av pengarna blir två sektioner på Radiumhemmet som hamnade långt ner i Sjukhusläkarföreningens och SYLF:s arbetsmiljöranking.
Det lokala facket och arbetsgivaren har nu enats om att starta ett pilotprojekt, som ska följas upp på andra kliniker på Karolinska universitetssjukhuset om det faller väl ut. Vilka är i dagsläget inte klart, men redan har ett flertal anmält intresse.

Angränsande artiklar

– Nu måste arbetsgivaren tala
med människorna i organisationenn

Skadeståndspengar går till att förbättra arbetsmiljön

Nu ska Karolinska satsa
miljoner på att stötta cheferna

Undersökning av europeisk toppklass

På Radiumhemmet har missnöjet varit stort bland personalen. Ett problem har varit att sekreterarkapaciteten varit för liten, men Radiumhemmet har haft många andra problem också.
Sedan en tid pågår ett patientflödesprojekt på Radiumhemmet för att komma tillrätta med de för långa väntetiderna.
– Vi tror att vårt arbetsmiljöprojekt skulle kunna passa ihop med patientflödesprojektet, säger överläkaren Harald Blegen, som varit den lokala fackföreningens förhandlare med arbetsgivaren.

– Får man inte flyt i patientvården, i in och utskrivningar, röntgenundersökningar, behandlingsplanering och annat så drabbar det både patienter och anställda.
Patienter som tvingas stå i strålbehandlingsköer är plågsamt för alla.

Exakt hur pilotprojektet ska utformas kommer de båda parterna att enas om inom den närmsta framtiden.
– Vi har haft ett mycket fint samarbete med arbetsgivaren. HR-avdelningen har varit väldigt positiv, så det känns verkligen som vi gör det här tillsammans, säger Harald Blegen, som nu hoppas att läkarkollegorna ska känna att det äntligen görs något för att förbättra arbetsmiljön.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera