Sjukhuschef polisanmälde läkare som skulle rapportera misstänkt felbehandling av patient som dog
– Jag blir alldeles mållös säger Synnöve Ödegård, en av landets främsta patientsäkerhetsexperter. Handlandet är katastrofalt för patientsäkerhetsarbetet. Patientdatalagen är tydlig. Det är solklart att det var fullt korrekt av läkaren att gå in i journalen
Det tragiska dödsfallet, som nu är Lex Maria-anmält, inträffade natten till den 9 juni i år. Då hade den hjärtsjuka kvinnan som remitterats till sjukhuset med dåliga blodvärden väntat i nio timmar på akuten utan att bli undersökt av läkare erfar Sjukhusläkaren. Först när tillståndet blev kritiskt tillkallades en jourläkare, men då var det för sent att rädda kvinnans liv.
Den 10 juni fick den polisanmälda läkaren, som ingår i klinikens avvikelserapporteringsgrupp, i uppdrag av upprörda läkarkollegor att skriva en avvikelserapport om händelsen.
På akuten hade då ytterligare en allvarlig incident inträffat där en kvinna fått vänta 16,5 timmar med allvarliga infektioner som lett till blodförgiftning innan kvinnan blev undersökt av läkaren som hade dagjouren den 10 juni.
Händelsen är rapporterad i en anonym avvikelserapport.
Krisstämning på kliniken
Så på morgonen den 10 juni rådde krisstämning på kliniken. Flera av läkarna upplevde att ledningen inte tog situationen på tillräckligt allvar och i anslutning till ett morgonmöte utsågs den nu polisanmälda läkaren, som inte var schemalagd på kliniken just den dagen (läkaren har en tjänst där det ingår både kliniskt arbete och forsknings- och utvecklingsarbete) av de stressade kollegorna att skriva en rapport om det tragiska dödsfallet, eftersom läkaren bedömdes ha mest tid.
Efter att ha fått uppdraget av läkarkollegorna loggade den nu polisanmälda läkaren in sig under en minut kl 9.04-9.05 för att kontrollera uppgiften hur länge den åldriga kvinnan fått vänta på akuten utan att bli läkarundersökt. Allt enligt Varbergs sjukhus avvikelserutiner där det sägs att ”i arbetet med avvikelser ingår att utreda grundorsak för att initiera åtgärder för att förhindra ett upprepande”.
För det blir läkaren polisanmäld av sjukhuschefen Kristina Wallentin som säger till Sjukhusläkaren att läkaren inte hade i patientjournalen att göra eftersom hon inte hade något behandlingsansvar för den aktuella patienten och inte var i klinisk tjänst då hon gick in i journalen.
”Inget brottsligt om syftet är att skriva en avvikelserapport”
– Har läkaren gått in i journalen i syfte att skriva en avvikelserapport på uppdrag av läkarkollegorna i patientsäkerhetssyfte och inte av nyfikenhet kan jag inte se att läkaren gjort något fel, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm med tillägget att han uttalar sig generellt och inte specifikt om Varbergs-fallet.
Läkaren ville förklara sig, men fick inte
Trots att den polisanmälda läkaren inte agerat på eget bevåg ville inte sjukhuschefen Kristina Wallentin höra läkarens version när läkaren bad att få förklara varför läkaren loggat in i journalen.
När tidningen Sjukhusläkaren ställer frågan om det inte är ett omänskligt ledarskap att polisanmäla en medarbetare utan att medarbetaren får ge sin version svarar Kristina Wallentin:
– Det kan naturligtvis diskuteras vilken sorts samtal man ska ha i sammanhanget, men jag har inte sett någon anledning för den här läkaren att behöva förklara sig för mig.
Kristina Wallentin säger att beslutat att polisamäla läkaren skedde efter rekommendation av landstinget centralt och SKL.
– Vi övervägde först att ge läkaren en varning, men sedan fick vi rekommendationen från landstinget centralt och SKL att istället för en varning göra en polisanmälan och då följde vi den rekommendationen. I och med att det då övergick till att bli polissak så är det ju åklagaren som får utreda och då har vi ingen anledning att utreda längre.
Men varför fick inte läkaren förklara sig under tiden ni funderade på att varna läkaren innan ni beslutade att göra en polisanmälan?
– Det var ett ganska kort tidsförlopp. Det var det som var skälet.
Vet du vad läkarens syfte var när hon gick in i patientjournalen?
– Nej, det vet jag inte.
Känner du till att läkaren hade fått i uppdrag av läkarkollegorna att skriva en avvikelserapport?
– Det hade jag faktiskt ingen aning om, men jag har väldigt svårt att tro att man som icke behandlande läkare så att säga är den som skriver avvikelserapporten om man inte ens har varit i kontakt med patienten eller haft något ansvar för patienten.
Du skriver i polisanmälan att ”läkare får läsa en patientjournal under förutsättning att läkaren är delaktig i patientens vård och behandling och under vissa andra omständigheter”.
– Inte om man inte är i tjänst.
Ditt ställningstagande bygger alltså på att läkaren inte varit behandlande läkare och inte varit i klinisk tjänst, men det finns ju också i patientdatalagens kapitel 2 § 4 uppräknat en rad situationer då läkare har rätt att gå in i patientjournalen utan att vara behandlande läkare. Det kunde ju rört sig om ett sådant tillfälle. Borde ni inte förhört er om det innan ni polisanmälde läkaren?
– Då får det ju prövas nu av de rättsvårdande myndigheterna.
Tycker du att det är rätt forum?
– Vi har uppdagat ett journalintrång som vi har hanterat på det här sättet och nu är det en polissak. De får utreda huruvida det är en brottslig handling eller inte.
Men att gå in i patientjournalen för att göra en avvikelserapport är väl ett gott syfte?
– Jag tror inte att det är riktigt i linje med våra rutiner att vem som helst som inte varit inblandad i vård och behandling kan uppdras att göra en avvikelserapport.
– Var står det i era rutiner att det bara är behandlande läkare som får gå in i patientjournalerna och titta då man gör avvikelserapporter? Jag har läst era rutiner och hittar inget om det. Däremot står det att det är allas skyldighet att anmäla, till och med anonymt. Kan du faxa eller maila mig rutinen där det står att man måste vara behandlande läkare?
– Nej, du har säkert alldeles rätt rutin, men jag tänker så här; att om man kan uppdra åt vem som helst på kliniken att göra avvikleserapport utan att de som varit inblandade i själva vården och behandlingen eller överhuvudtaget är delaktiga i den så är det ett väldigt konstigt förfarande tycker jag. Det tror jag att du också skulle tycka. Det är väl självklart att de som har haft ansvaret i vården och som uppdagar avvikelsen också är dom som ska rapportera.
Se också:
• Inga krav i rutinerna att det krävs chefens tillstånd för att få gå in i journalen
• Läkaren behandlades som en brottsling
• ”Katastrof för patientsäkerhetsarbetet”
• Idag kan en sjukhuschef bara prövas av sina chefer
• Förundersökningen nedlagd – Den polisanmälda läkaren: “Det känns underbart!”
• Medicinklinikens chef avgår, men fackliga representanter kräver att även de ytterst ansvariga lämnar sina poster
• Datainspektionen: Hur vården ska bedrivas lägger vi oss inte i
• Här slänger sjukhuschefen Kristina Wallentin ut läkarna från presskonferensen
• Först fick läkaren inget veta, sedan fick läkaren inget säga
• Socialstyrelsens generaldirektör: Var syftet att skriva en avvikelserapport kan jag inte se att läkaren begått något brott
• Landstingets förhandlare: ”Varken vi eller SKL har rekommenderat sjukhusledningen att polisanmäla läkaren”
• Så säger lagen och Socialstyrelsens föreskrifter
Sic transit gloria mundi……Snubblade över ett gammalt ex. av tidskriften ”Ledarskap i vården” utgiven av vårdförbundet. I nr 6 2006, s 17-19 finns en artikel som hyllar Kristina Wallentins ledarskap. Citat ur artikeln: ”Vi försöker åstadkomma och förmedla vår önskan om ett klimat där vi inte skuldbelägger den som anmäler fel”(KW). Retorikens tidevarv?
Till Docma det är intressant att sjukhusläkaren har en folkskolärare som läsare
Docman har konstaterat fel i min stavning och syntax men ej diagnostiserat en dysllexi
Mikko, vad var onämnbart under c)?
Om nu artikelserien i ”sjukhusläkaren” stämmer så bör man nog snarast bli av med Kristina Wallentin. a) Hon verkar inte vara värst kompetent som chef b) Hon verkar inte speciellt påläst om lagar och bestämmelserna som styr vården d) Hon verkar vara kapabel till att ljuga e) Hon verkar motarbeta patientsäkerhetsarbete
Jag skulle inte vilja ha en sådan person som min sjukhusdirektör.
O dessutom – vem vill komma och jobba åt en sådan direktör (kan vara lite problematikt att rekrytera nytt folk)
Tror ni verkligen att det är bara sjukhuschefen som är ansvarig för det hela?
Jag håller med om att det har varit en hämnd aktion eller något någon försökte dölja så snabbt som möjligt. Så hennes agerande visar egentligen att hon har inte tillräcklig mycket kapaciteter för att vara sjukhuschef. MEN, jag antar att landstingsledningen har varit medveten hela tiden om hennes brister. Jag tror att sjukhuschefen försöker dölja sina verkliga avsikter men jag tror inte att hon ljuger när hon säger att hon blev aviserat att polisanmäla.
Så landstingsledningen är minst lika rutten.
Jag tror inte heller att situationen är så karakteristik för Halland/Varberg. Kan hända överallt i Sverige. Alla Landsting fungerar nämligen på samma autoritär sett. Vad har hänt är ett tecken på en lång pågående konflikt.
Omdömeslöst och exempellöst handlande av sjukhuschefen i Varberg. Chefsläkarens roll synes diffus och oklar. Chefsläkaren borde råda sjukhuschefen men besitter tydligen inte kunskaper i lagar och förordningar. Jag blir bekymrad om vi åsidosätter sjukvårdens tillsynsorgan som har expertkunskap och istället låter polis och åklagarmyndigheter utreda komplexa medicinska frågar inte minst med tanke på den misstänkte kollegan på Astrid Lindgrens sjukhus. I Varberg fallet insåg åklagaren relativt snabbt att det inte fanns någon substans för en förundersökning. Sjukhuschefen i Varberg torde ha förtroende problem gentemot sina underställda när ledningen börjar ropa på polis. Varbergsexemplet är nog tyvärr allvarligare än så. Omfattande vårdplatsneddragningar inom svensk sjukvård skapar motsättningar och stress. Det mest oroande är om dessa motsättningar uppstår mellan verksamheter och bland våra kollegor. Istället måste vi rikta vår kritik och konstruktiva lösningar till sjukvårdens ytterst ansvariga dvs höga tjänstemän och poliker.
Ett fullständigt sanslöst beteende av en sjukhus chef som därmed definitivt har visat att hon är helt omöjlig som chef för en verksamhet som bör bygga på empati och kunskap. Avsätt henne omedelbart! Chefsläkaren förefaller vara en av de många ” nyttiga idioterna ” som tyvärr besitter många klinikschefsposter och andra beslutande tjänster där de lydigt gör vad tjänstemän och politiker önskar. Professionen måste få tillbaka styrfunktionen! Annars går det helt åt h-e. Olle Nylén
En sjukhuschef som vill få guldstjärna i kanten måste kunna genomdriva alla slags sparbeting och nedläggningar utan att vården får dåligt rykte. När folk dör på akutavdelningen innan de ens har fått träffa en flitigt sysselsatt jourläkare så kan det ju verka som om den lokala administrationen inte kan lösa sina viktigaste uppgifter – nedskärningar. Att man låter bevaka den dödas journal är inte märkvärdigt. Ryktet får ju inte lov att få vingar. När sedan en läkare har öppnat journalen tar man inte reda på varför utan tänker kanske att hon gjorde det för att underrätta en tidning i skydd av meddelarskyddet. På med storsläggan direkt. Kan man hämta tjänstgörande läkare med polis i Stockholm så varför inte pröva samma sak här. När det sedan visar sig vara en total missbedömning är det för sent att backa. Då får man låtsas vara juridiskt indignerad och stå fast vid sin polisanmälan. Om inte annat kan man ju skrämma anställda till tystnad.
Detta är synnerligen upprörande. Jag trodde att jag läst om eller varit med om det mesta men det var tydligen fel. Försämringen av arbetsmiljön och toppstyrningen i landstingen blir mer och mer påtaglig för varje år. Detta gäller i hög grad även min arbetsplats och mitt landsting. Jag hoppas att detta nummer av Sjukhusläkaren väcker till eftértanke
Riktigt illa. Den sjukhuschefen borde omgående få sparken. Chefsläkaren, tydligen en mesig en och som naturligtvis måste känna till att han handlat oriktigt, borde självmant avsäga sitt uppdrag.
Oerhört och upprörande! Vill man ha kvar en sådan sjukhuschef? Vad får det för följder för rekrytering, stämning på klinik / sjukhus? Jag menar att ett sådant beteende inte hör hemma i dagens Sverige – och borde inte få förekomma någonstans.
Enligt min mening har dagens läkare så pressade arbetssituationer och -bördor att de behöver stöttas, avlastas och uppmuntras i stället för att behandlas på detta nedlåtande och kränkande sätt.
Landstingschefen borde visa sin solidaritet med läkarna och låta sjukhuschefen få avgå! Samtliga kollegor på sjukhuset borde markera via chefläkaren att man inte tolererar sådana fasoner!
Sjukhuschefens inställning att ”det får resultatet av utredningen visa om hon har fel eller inte” är det mest beklagansvärda. Alla gör fel även hon, men att lita på en rättslig prövning eller inte är en katastrof. det visar på en total brist på både civilkurage och omdöme. Det visar dessutom på en övertro på vad rättsvårdande instanser kan förstå och sätta sig in i. Slutligen är det dylika polisamälare som slösar våra skattepengar. Rättsvårdande myndigheter ska i första hand syssla med brott inte interna sjukhsuoredor. En sjukhuschef med en sådan inställning bör inte vara kvar i sin postionen.
Varför skriver sign. ”Anders Sundbeck” så usel svenska i inlägget ovan?
Med angivna 41 år som läkare borde han ju vara lite äldre och ha lärt sig både stavning o syntax i skolan före medicinstudierna.
Eller är det så, att namnet missbrukats här av någon med en helt annan bakgrund?
Intressant historia i övrigt. Det sjukhuset vill man nog inte vara på varken som patient eller läkare.
Hoppas att de styrande politikerna snart tar ut kvasten och börjar sopa ut soporna i toppen.
Om beskrivningen i artikeln är korrekt är ärendet hårresande.
1) Ingen chef kan ha kvar något förtroende om hon polisanmäler en kollega utan att först ens sätta sig in i ärendet och framförallt inte ens förhöra sig med kollegan om omständigheterna.
2) Vad var syftet med att sjukhusledningen gått in i journalloggen just då och på just den patienten? Vad ville man uppnå med det?
3) Vadan den stora brådskan att polisanmäla? Varför fanns icke tid att kontrollera fakta innan man slösar rättsväsendets resurser?
4) Verkar ytterst osannolikt att ”landstinget centralt och SKL” skulle ge ett sådant råd. Wallentin bör nog namnge dem hon fått rådet av för ökad trovärdighet.
Om artikeln korrekt återger händelseförloppet finns ingen annan utväg för Wallentin än ut i kylan. Fortsatt chefsskap vore inte att tänka på.
Dessvärre är nog detta ett symtom som speglar en generell övergång till toppstyrning i landstingen som en gång i tiden hade en strävan om platt organisation som man numer i stort sett helt övergivit. Cheferna ska helst vara ”nickedockor” till överheten numer.
Kristina Wallentins agerande måste få någon form av påföljd – hennes inställning FÅR helt enkelt inte bli normgivande!
Detta är en förskräcklig historia om en sjukvårdsorganisation som håller på att haverera. I toppen en politisk oförmåga (inkompetens?) att förstå hur vår sjukvård fungerar i vardagen, en sjukhusledning som inte förstår vidden av sina (inkompetenta?) beslut och en tapper personal som gör sitt bästa och gång på gång påpekat brister i systemet och som tack för det blir polisanmälda.
Ledare som denna Kristina Wallentin är en skam för sitt sjukhus och vår sjukvård och det nu inträffade bör bli ytterligare en varningsklocka för oss alla inom vården ta ställning mot denna absurda syn på människor och mänsklighet. Det är inte bilar vi hanterar i vården.
Sjukhusläkarföreningen motionerade hösten 2008 om ett återinförande av tjänstemannaansvaret. Tyvärr avslogs den motionen av Läkarförbundets fullmäktige.
Jag hoppas att Sjukhusläkarföreningen återkommer med den motionen inför Läkarförbundets fullmäktige 2009.
Det är en högst relevant motion. För det borde vara straffbart att agera på det sätt som sjukhuschef Kristina Wallentin gjort och gör.
Det är inte Thomas Zilling som skrivit artikeln. Thomas Zilling är en respekterad kirurg, forskare och fackföreningsledamot. Om man ska ifrågasätta hans heder bör man vara mer objektiv än make till den hårt kritiserade chefen på medicnkliniken i Varberg, Görel Sundbeck.
I så fall använder Thomas Zilling också Hallands nyheter för egen agenda?? Knappast troligt. Förutom att själva historien är förskräcklig är den av nationellt intresse – tolkning av de nya patientdatalagen, intresset patientsäkerhetsarbete och straffsystemen och ledarskapet för oss i vården.
1 Det är anmärkningsvärt att en central förtroende man kan använda sjukhusläkaren för kanske egen agenda Tomas Siling är kirurg på Varbergs sjukhus.
2 I Sverige har vi inga civilpoliser. Christina Wallentin har ingen anledning eller kompetens att bedömma om uppsåt eller om brott förelegat (Fredrik Åkerberg)
3 Någon avikelse har ej rapporterats av dokton i fråga
4 Det är märkligt att sjukhusläkarna som normalt påpekar hur det slabbas med sekretessen kan stödja fackföreningens tidskrift sjukhusläkarren. Uppenbart är att ngn varit inne och läst en journal och där denna person ej haft där att göra om man inte avikelsehanterat frågan. 3 veckor efter tjuvtitten är ännu ingen,mig veterligen, avikelse raporterats av sagda doktor. För mig står det tydligt att det är en efterkonsttruktion. Jag kan mycket väl ha fel . Men kompetens är inkopplad.Polisen får göra bedömning om sekretessbrott förelegat eller ej
5 Låt detta bli starten för läkarförbundet att ta upp på sin agenda sekretess lagstiftning och konsekvenser för den eller de som bryter mot den.
Under mina 41 år som läkare så har jag dagligen mött sekretessbrott. Ex samtal på ronden med pat´s laborationer och diagnos
På motagningar där man ej ifrågasatt om pats annhöriga skall vara med eller inte Exemplen kan göras många
Passa på och utnyttja tillfället at debatera sekretesslagarna
Sjukhuschef Kristina Wallentin uppger att hon fått råd från både landstingsledning och SKL i frågan, och man har sedan handlat skyndsamt med en polisanmälan och hon och de som gett henne råd har på så sätt orsakat allvarlig skada.
Detta eftersom avvikelserapportering utgör grunden för att förebygga skada i sjukvården. Socialstyrelsen råder all Hälso- och sjkvårdspersonal att rapportera avvikande händelser för att förbättra kvalitet och säkerhet i vården.
Jag förutsätter att man utröner vilka som gett sjukhuschefen så dåliga råd och att man i Halland tar nya tag för att verka för fungerande avvikelserapportering istället för att motverka sådan.
Intressant nog är det faktiskt frågan värt om inte den som gjort polisanmälan har gjort sig skyldig till brott. Det är nämligen olagligt att anmäla till polisen ett brott om man inte har anledning att anta att brott är begånget. Man får helt enkelt inte lov att ”sätta dit” personer. Genom att Wallentins sjukhusledning gjort en anmälan utan att kontrollera frågan om uppsåt med intrånget, som är basal och avgörande för frågan om inloggningen i journalen ÄR något intrång ilagens mening, kan de faktiskt anses ha gjort sig skyldiga till sådan brottslighet. Blir intressant att se om någon gör en motanmälan och vad den då får för konsekvenser. Det kan ju inte rimligen anses att en myndighetschef som Wallentin ska vara så obildad och ovetande att vederbörande, trots stöd av jurister, inte inser behovet av att först undersöka uppsåtet. Finns det dessutom personliga intressen hos Wallentin i frågan, hon har stött sig med ett antal av läkarna, så är frågan om inte rubriceringen ”otillbörligt utnyttjande av tjänsteställning” kan bli aktuell. Blir intressant att följa
Får man vara så fullkomligt avsågad och sitta så högt uppe i sjukvårdshierarkin ? Finns det en grupp männsikor kring Wallentin som är lika inkompetenta ? eller är det bara en bunt fega krakar som håller med i allt och hoppas ha kvar sin befattning. Beklämmande.