Debatt

Så vill SKL lösa personalbristen

Välfärden behöver närmare 530 000 nya medarbetare den närmaste tioårsperioden. För att möta rekryteringsbehovet behöver fler gå upp i arbetstid och skjuta på pensionen.

Det skriver Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting, i en debattartikel på SKL:s sajt i dag, först publicerad på DN.se.

SKL har, enligt Håkan Sörman, räknat på hur de två strategierna, om de genomförs väl, skulle kunna minska rekryteringsbehovet inom kommuner och landsting.

Satsningen skulle ställa stora krav på arbetsgivare och fackförbund som måste arbeta för ett hållbart arbetsliv där medarbetarna vill stanna kvar, liksom på staten, som måste ta sitt ansvar för finansiering, organisation och genomförande, skriver Sörman.

Han framhåller också att Sverige måste bli bättre på att tillvarata utländsk kompetens och minska handläggningstiden för validering av utländska läkare och sjuksköterskor.

Läs debattartikeln här

Ladda ned SKL:s rapport här

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Ur Sjukhusläkaren 2021-03