Debatt

”Riv upp den nya patientlagen”

Den nya patientlagen ger inte patienten några rättigheter utan är bara en bluff, den är ”kejsarens nya kläder”, skriver Katarina Johansson, ordförande i Nätverket mot cancer, i ett debattinlägg på Dagens Samhälle i dag.

Hon uppmanar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att riva upp den nya patientlagen och ersätta den med en lag som ger patienterna utkrävbara juridiska rättigheter.

Den nya patientlagen, som började gälla 1 januari i år, ger inte patienterna någon möjlighet att utkräva ansvar av sjukvården. Den är bara en friserad variant av den gamla hälso- och sjukvårdslagen, menar Katarina Johansson. Att patientlagen ska stärka patienternas möjlighet att välja vård i andra landsting, ser hon som en tandlös skrivning, hur ska patienten veta vem som ger bättre eller sämre vård? Att ställa frågan till sin läkare är obekvämt för de flesta patienter. Dessutom betalar patienten alla omkostnader själv.

För att en patientlag ska fungera utjämnande och ge alla en god och rättvis lag måste den vara tvingande och ge möjlighet till sanktioner, understryker Katarina Johansson.

Läs hela debattartikeln här.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera