Debatt

Överläkare: Tvingas använda 14 lösenord – krävs ändring

Idag uppmanades jag att byta lösenord för att se mitt arbetsschema. Tidigare hade jag sex tecken som var lätta att minnas. Nu behövs minst tio tecken. Det är alltså mitt schema; inga hemligheter, inte banken! Förr satt schemat på anslagstavlan. Vad är det som har blivit så hemligt att det kräver ett långt lösenord, som dessutom ska bytas var tredje månad?

Ett annat system visar mina jourer. Varför dagarbetet och jourarbetet inte kan ses i samma program är obegripligt. Här krävs också inloggning, med min mejladress som användarnamn, plus ett lösenord.

Så här håller det på: olika system som jag dagligen behöver för att sköta mitt jobb har olika inloggningar. För att beställa ett ortopediskt hjälpmedel ska jag logga in med ”ortufhy” och ett lösenord. När jag ska registrera jourtid är det personnummer och lösenord som gäller. I andra system heter jag ”1JWP”, ”uffhyl” eller ”ktcutb-w”.

För att sköta mitt jobb behöver jag använda minst fjorton olika system som kräver inloggning. Användarnamnen har någon annan bestämt, men lösenorden har jag faktiskt fått välja själv. Kraven är dock olika: sex, åtta eller tio tecken, olika bokstäver, siffror och specialtecken. Dessutom ska de bytas med olika långa intervall.

Jag ägnar minst en timme i veckan åt väntan och strul vid krångliga inloggningar. Om alla mina kolleger i landstinget har samma problem som jag kostar vår arbetstid för denna helt onödiga icke-verksamhet mer än 200 miljoner kronor varje år.

Det nuvarande systemet hindrar mig ju att göra mitt jobb!

Att kräva byte av lösenord har inte heller visat sig öka datasäkerheten, snarare tvärtom: när minnet inte längre räcker till tvingas man skriva upp dem på papper. Min lösenordslista sitter följaktligen upptejpad vid mitt skrivbord.

Men det värsta av allt är ju att jag, för att över huvud taget komma åt datorn, måste sätta mitt ID-kort i en kortläsare och logga in med ett extra hemligt lösenord. Datorn ”vet” ju alltså redan att det är jag som sitter där! Trots detta krävs av nästan alla system att jag loggar in igen, med allt krångligare användarnamn och lösenord!

Men hur svårt kan det egentligen vara att se till att jag, när jag väl loggat in i datorn med ID-kort och lösenord, har tillgång till alla program och system jag behöver utan att behöva logga in igen? Det nuvarande systemet hindrar mig ju att göra mitt jobb! Snälla IT-nissarna, hjälp mig!

Uffe Hylin
Överläkare, verksamhetsområde ortopedi, Södersjukhuset, och universitetslektor, institutionen för klinisk forskning och utbildning, Karolinska Institutet.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra / Flera krönikor