Debatt

”NKS kan dränera andra sjukhus”

Bristen på läkare och sjuksköterskor riskerar att skapa kris på Nya Karolinska, NKS –  eller dränera andra sjukhus på personal.

Lyckas man inte få tag i tillräckligt med specialiserad personal kan sjukhuset tvingas att öppna med stängda vårdplatser, skriver Svenska Dagbladet.

I Stockholms läns landsting saknas i dagsläget ungefär 500 specialistsjuksköterskor och 200 läkare. Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, varnar för konsekvenserna för övriga sjukhus när NKS öppnas för fullt 2018.

– Tyvärr kan det bli så att NKS dränerar sjukhusen i Stockholm och även Malmö och Göteborg på den mest specialiserade personalen, säger han till SvD.

Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundet, gör samma analys men tror inte att det ”finns på kartan” att man skulle öppna NKS med stängda vårdplatser, det kommer aldrig att tillåtas, menar hon.

Peter Carpelan (M), personallandstingsråd i Stockholm, är inte orolig för att NKS ska stå utan personal eller för att andra sjukhus ska förlora sin personal. Han tror att vårdens personalbehov kan säkras genom att regeringen skyndar på ökningen av antalet utbildningsplatser och yrkesvalideringen av invandrad personal, enligt vad han säger i SvD.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera