Debatt

Narkosläkaren på Astrid Lindgren – 984 dagar i onödig vånda

Som väntat friades narkosläkaren den 21 oktober 2011 och eftersom åklagaren inte valde att överklaga domen vann den laga kraft tre veckor senare. Då hade det gått 984 dagar från gripandet och narkosläkaren känner att dessa dagar stulits ur hennes liv av åklagare och Rättsmedicinalverket (RMV). Den första åklagaren kastade i ett tidigt skede in handsken och det hade efterträdaren också kunnat göra.

 ”Målsägarbiträdet och åklagaren satte högre mål och förväntningar hos föräldrarna än vad de fick”.

Nu när narkosläkarens berättelse kommit i dager har tre tunga instanser valt att granska själva handläggningen av fallet.

  • Chefsjurist Eva-Lotta Hedin vid Riksspolisstyrelsen har beslutat att inleda en internutredning för att granska de fel som polisen gjort.
  • Riksåklagaren Anders Perklev, landets högsta åklagare tillika chef för åklagarmyndigheten,  kommer att se över de fel som begicks gällande medicinska fackuttryck och inleda ett samarbete med Socialstyrelsen och RMV så att expertis kan inhämtas.
  • Justitiekanslern Anna Skarhed, som bland annat har tillsyn över myndigheter och domstolar för regeringens räkning, har fått in en lång rad anmälningar däribland från narkosläkaren själv.

Det vore mycket olyckligt om vi i Sverige i domstol försöker lösa oklara händelser och missöden i sjukvården som är utan uppsåt. Vägen till framgång är en strävan mot bra avvikelserapportering som i sin tur leder till förbättringsarbete och ökad patientsäkerhet.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-06

Tema: Cancer/väntetider/standardiserade vårdförlopp / Julquiz / Dansk sjukvård / Förenade anställningar / Patientinflytande / Helgläsning

Prenumerera