Debatt

Missvisande bild av läkarnas arbetstider i riksdagsmotion

En motion med krav på schemalagda arbetstider för läkare har fått Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson och Läkarförbundets ordförande Hedi Stensmyren att reagera.

Sjukhusläkarnas Karin Båtelson har skrivit en replik till Johan Edstavs debattinlägg tillsammans med…

Motionen är författad av Johan Edstavs (MP) som även har skrivit en debattartikel i Svenska dagbladet på samma tema.  Edstav framför där krav på schemalagda arbetstider för läkare, ett förslag som inte heller SKL ställer sig bakom.

”Det finns mycket goda skäl till detta ställningstagande” skriver Karin Båtelson och Hedi Stensmyren i en replik på Svenska Dagbladets debattsida och menar att läkarna redan är schemalagda.

”Normalarbetstiden för läkare är 40 timmar i veckan under dagtid, därutöver tjänstgöring på kvällar, nätter och helger” skriver de. ”För många kliniker är det mest kostnadseffektiva att det finns läkare i jour och beredskap för att rycka in när det behövs”.

För att effektivisera läkarnas arbete bör man i stället fokusera på att förbättra det administrativa stödet och it-systemen, menar Karin Båtelson och Heidi Stensmyren.

…Heidi Stensmyren från Läkarförbundet.

LÄS MER: Behovet måste styra läkarnas arbetstider

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-02

Tema: Tillitsbaserad styrning / Elin Karlsson ny ordförande / Krönika: Individen och kollektivet / Sjukhusläkarnas fullmäktige 2022 /

Prenumerera