Debatt

”Mellanrum i sjukvården måste bort”

Att ett sjukhus kan ha tiotusentals anställda gör det inte till en storskalig vårdfabrik.  Vård är ett hantverk som bedrivs i mindre enheter.

Vården måste organiseras så den hänger ihop organisatoriskt, annars hamnar personal och patienter i kläm i mellanrummen. Det skriver Mats Tyrstrup, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm i en debattartikel i Dagens Samhälle, och ger exempel på organisatoriska mellanrum: Kvinnan som varken togs emot av psykakuten eller polisen och hamnade i en hög på gatan; patienten med behov av palliativ kompetens på ett boende men som inte kunde erbjudas adekvat transport dit. Styrningen av sjukvården måste förenklas och samordnas för att inte patienter, anhöriga, vårdpersonal och chefer ska behöva hantera konflikterna mellan krav och behov, skriver Mats Tyrstrup.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera