Debatt

Marie och Björn – ortopeder som kan bygga team

Chef och ledarskap är temat i denna tidning. Hur är det att vara chef i allt mer komplexa organisationer som plötsligt inte bara går på linje utan allt oftare på tvärs och där processer och verksamheter krockar och man till slut inte vet vem som är chef och bestämmer?

Ett för läkarprofessionen viktigt ledarskap är ordförandeskapet i Sveriges Läkarförbund. Vid årets fullmäktigemöte skall en ny ordförande väljas. Ett viktigt uppdrag som kräver lång erfarenhet från såväl läkaryrket som lokalt och centralt fackligt arbete.

Den bakgrunden har Marie Wedin som nominerats av Sjukhusläkarföreningen. Dessutom har hon en diplomatisk ådra, stort kontaktnät nationellt och internationellt och en förmåga att låta omgivningen trivas och lysa.

Detsamma gäller Björn Jacobsson, ortoped, som nog har ett litet rekord i ledarskap. Sedan 1977 leder han onsdagsgympa på sjukhuset i Varberg. Med åren har det blivit ett lätt grånat gäng med en och annan pensionär.

Till första höstgympan aviserade Björn att han tänkte verka för lite föryngring i gruppen. Döm om allas vår förvåning när vi kommande onsdag fann oss tränande inte med ett nytt gäng AT-läkare, utan med Varbergs elitserielag i innebandy, fyrfaldiga svenska mästare. Till historien hör givetvis att Björn är klubbens lagläkare.
Thomas Zilling, ansvarig utgivare

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera