Debatt

”Läkare är falska auktoriteter för långa sjukskrivningar”

Sjukhusläkarföreningens årliga fullmäktigemöte beslutade initiera en debatt om läkarens roll i sjukskrivningsprocessen, efter en motion från lokalavdelningen i Göteborg.

Utredaren Jan Bröms tar upp sjukskrivningsprocessen en rapport till Riksrevisionen, som presenterades i vintras. I korthet menar han att läkarens roll ska tonas ner när det gäller långa sjukskrivningar.

– Läkare är inte experter på att bedöma vad som är friskt och går att utveckla i arbetslivet. Det bedöms bättre av försäkringskassan eller en arbetsmarknadsmyndighet, säger han.

Jan Bröms tänker sig en modell där läkarens roll vid långa sjukskrivningar begränsas till att skriva ett medicinskt underlag, som kan vara betydligt mer kortfattat än dagens intyg.

– Ofta är det inte diagnosen i sig som avgör en individs arbetsförmåga. Det handlar om att se individens möjligheter och hitta en praktisk lösning för att han eller hon ska kunna göra nytta i produktionssystemet. Där är läkarna falska auktoriteter, menar Jan Bröms.

Däremot ser Jan Bröms läkarens roll som central när det gäller korta sjukskrivningar, upp till tre veckor. Där kan läkaren bestämma själv och försäkringskassan kopplas bort helt. Men samtidigt ska inte alla läkare ha rätt att sjukskriva, tycker han.

– Det behövs någon slags peer review av läkare som sjukskriver, kanske ett slags auktorisation. Detta för att undvika ”reservoarpenne-läkare” som sitter ute på stan och sjukskriver på löpande band.

Jan Bröms tankar om sjukskrivningsprocessen är en del av en utredning med syftet att utarbeta förslag för att göra sjukförsäkringen mer försäkringsmässig. Troligen tas den upp som ett av flera underlag i den utredning av socialförsäkringarna som regeringen tillsatte i slutet av april. Utredningen arbetar fram till 2013.

Läs Jan Bröms rapport till Riksrevisionen här.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln och ge din röst under veckans fråga.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera