Debatt

Kristina Wallman och Roger Skogman blev historiska pristagare

Han tvingades lämna sitt jobb och flytta med familjen till annan ort, men för sjukvården och patienterna blev hans och kollegornas envisa kamp en seger. Vrinnevisjukhuset i Norrköping räddades.

Med de orden välkomnade Karin Båtelson, vice ordförande i Sjukhusläkarföreningen, ”Årets Visslare” överläkaren Roger Skogman från Falun, upp på Stora Scenen på Riksstämman i Göteborg.

– Vi har lyssnat på, professorn i statskunskap, Lennart Lundquist, som säger att vi måste värna och hylla våra sanningssägare för det är otäckt att vara visslare, sade Karin Båtelson.

Därför har vi inrättat priset ”Årets Visslare” till en person som stått upp för demokrati och yttrandefrihet i vården till gagn för patienter och läkare.

– Lennart Lundquist vill att vi ska skriva till kungen och regeringen och kräva en Serafimerorden för visslare som protesterar i det här landet. Därför kommer jag att behänga Roger Skogman med detta band i serafimerblått där det står ”Årets Visslare”, sade Karin Båtelson och citerade än en gång Lennart Lundquist:

– Det finns bara en enda samhällsvetenskaplig lag som gällt i alla tider och har en enorm kraft. Den onde makthavaren handlar olagligt, oetiskt eller olämpligt, den gode medborgaren, ämbetsmannen reagerar, den gode medborgaren, ämbetsmannen straffas hårt för sin kritik, den onde makthavaren fortsätter som förut och har en framgångsrik karriär.

Så skedde också i Roger Skogmans fall. Chefen som dömdes av JO för att ha kränkt Roger Skogmans yttrandefrihet fick efter en tid ett nytt toppjobb.
Prisceremonin avslutades av Karin Båtelson med en uppmaning till publiken.
– Glöm nu inte att vissla och stöd den som vågar säga ifrån. De behöver det.
Fotnot: Läs mer om fallet Roger Skogman i Sjukhusläkaren nummer 2/2005 och 5/2006 på www.sjukhusläkaren.se

Friska sjukvårdspriset

Historiens första ”Friska Sjukvårdspris” tilldelades överläkaren Kristina Wallman på medicinkliniken i Falun.

Prisutdelare var Sjukhusläkarföreningens ordförande Marie Wedin som överräckte statyetten ”Kvinna som vågar ta steget” av konstnären Mats Nilsson till Kristina Wallman på Stora Scenen på Riksstämman i Göteborg med orden:

– Vi är mycket glada att kunna dela ut detta pris till en person som både vågade ta steget och sätta ned foten. Kristina Wallmans enträgna arbete har lett fram till att Arbetsmiljöverkets ledning nu erkänt bristen på vårdplatser som ett oacceptabelt problem som landstingen måste ta itu med.

Med hot om vite på en miljon kronor tvingade Arbetsmiljöverket landstinget i Dalarna att göra något åt arbetsmiljöproblem på medicinkliniken i Dalarna.

Kristina Wallman riktade under prisceremonin ett tack till arbetsmiljöinspektören Thomas Isaksson som förstod frågan och drev den ända upp till sin egen verksledning.
Fotnot: Läs mer om Kristina Wallmans insats i Sjukhusläkaren nr 2/2008 och 4/2008

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera