Debatt

Hudmottagningen anpassas efter medarbetarnas personligheter och livssituation

Enhetschef för mottagningen är Birgitta Mellström som kom till Norrtälje sjukhus 1994 och sedan dess byggt upp verksamheten från ingenting till en omfattande och mångsidig verksamhet med tio anställda.
Idag är hon chef 25 procent och arbetar som överläkare 50 procent av arbetstiden.

Av hudmottagningens tre läkare arbetar ingen heltid idag. Något som alltså är ett medvetet val och ses som en styrka och inte en svaghet.

– Medarbetarna får själva vara med och bestämma hur mycket de vill arbeta och hur deras scheman ska se ut. Ibland kan de behövas mer för familjen och då är det okey att de jobbar lite mindre under den perioden. Sedan kan de jobba ”150” procent under en annan period, menar Birgitta Mellström.

– För att må bra och orka ska man ha tid både för sig själv och för jobbet och alla måste få utvecklas och utveckla sig själva. Det är viktigt att man lyssnar på varje individ och ger alla mycket ansvar. Det gäller inte bara läkarna utan all personal. Och så är det viktigt att det finns tid att ha lite roligt, tycker hon.

Hudmottagningen på Norrtälje sjukhus har 6 100 patientbesök per år och skiljer sig egentligen inte så mycket från hudklinikerna på storsjukhusen, menar Birgitta Mellström.

– Vi har mycket tumörer och mycket kirurgi och alla typer av patienter. Vi klarar det mesta själva och skickar inte iväg mer än 1-2 procent, så arbetet är både varierat och krävande och här är de korta beslutsvägarna en stor fördel, menar hon.

– Kommer det en patient som bor en bit bort, ute på landet, med en liten tumör så skär vi bort den med en gång. Det finns ingen anledning att patienten ska behöva komma tillbaka om fyra veckor.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera