Debatt

”Högteknologisk mat är värdelös om ingen tycker att den är aptitlig”

I en av EU genomförd undersökning fann man att 40 procent av patienterna på sjukhus löpte risk för undernäring och bilden i Sverige är likartad.

Skälen är många såsom otillräckligt intag, försämrat upptag, ökat näringsbehov, tarmvila och fasta inför undersökningar eller operationer med mera.

Detta kan kompenseras genom bättre planering av ingrepp och genom att undersöka näringsbehov samt individanpassat tillföra kosttillskott, sondnäring eller intravenösa näringslösningar. Sjukhusmaten har även den en central plats för bättre näringstillstånd på våra sjukhus.

Sjukhusmaten har rönt mycket uppmärksamhet på senare år efter upphandlingen i Stockholm och vallöftena haglade inför valet 2010, men fler landsting har valt att överge sina egna kök.

Akademiska sjukhuset får sin mat från Västmanland och Västra Götaland har planer på att skrota 13 kök till förmån för ett centralkök.

I storkök produceras mat med hög teknologi och man kan definiera varje portions näringsinnehåll när den lämnar det löpande bandet.

Denna kunskap är värdelös om maten inte är aptitlig nog för att ätas upp. Mats-Erik Nilsson beskriver i sin bok “Den hemlige kocken” hur jakten på lägre kostnader gör att urvalet av råvaror håller lägre kvalitet och när sedan matlagningstekniken tar kål på smak kompenseras detta med tillsatser av olika slag.

Sjukhusmaten skall ses som en del av den medicinska behandlingen och Socialstyrelsen väntas komma med föreskrifter inom kort.

Under tiden låser många landsting in sig i dyra upphandlingar eller centraliseringar och omöjliggör på sikt lokal tillverkning, som ändå måste vara den bästa garanten för att på individnivå kunna servera bra mat med rent mjöl i påsen.

Bengt von zur Mühlen,styrelseledamot i Sjukhusläkarföreningen

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra / Flera krönikor