Debatt

Hård kritik mot utredning av vinster i välfärden

DEBATTSVEP: Regeringens utredning om vinster i välfärden möter hårda fördömanden. Här är tre av debattörerna som ur olika perspektiv klandrar regeringens initiativ. 

Direktiven för regeringens utredning om vinster i välfärden är ett hot mot Sveriges anseende som rättsstat. Det anser Kjell-Olof Feldt, debattör och tidigare socialdemokratisk finansminister. Att göra det olagligt att ta ut vinst ur sina företag, till med vid försäljning, är detsamma som att staten kostnadsfritt tar över privat egendom och gör den offentlig, menar Kjell-Olof Feldt. Det var inte vad aktiebolagsägarna kunde ha väntat sig när de ingick sina avtal med staten, förmodar han. ”Det är länge sedan ett så långtgående ingripande i den fria företagsamheten torgförts av en svensk regering”, skriver han i en debattartikel i Expressen.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) talar mot bättre vetande när han driver på utredningen om vinster i välfärden. Det skriver Björn Hasselgren, forskare på effektivitet i offentlig sektor vid Kungliga tekniska högskolan, i en debattartikel i Dagens Samhälle. Han hänvisar till ägarprövningsutredningen som, enligt debattören, nyligen ska ha underkänt kritiken mot privata välfärdsföretag och påvisat att vinstdebatten är osaklig och snedvriden.  Han beskriver initiativet som ”det mest företagarfientliga och insiktstömda besked som kommit från den nya regeringen”.

Ska svensk välfärd genomsyras av att privata verksamheter förbjuds även om de levererar bra kvalitet, medan offentliga stärks även om de levererar dålig kvalitet, frågar sig Niels Paarup-Petersen (C), ledamot i Region Skåne i en debattartikel i Helsingborgs Dagblad. Han hänvisar till en kvalitetsrapport han själv gjort för 2014 som visade att Malmös kommunala äldreboende, enligt de äldre själva, hade lägre kvalitet än de privata.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera