Debatt

Det är rätt att värna om jämlik BB-vård!

Replik till Barnläkare och professor Jonas F Ludvigsson, som skrivit debattartikeln ”Det är rätt att lägga ner BB i småorterna” på Aftonbladet Debatt den 27 mars.

Det är farligt att uttala sig om det man inte vet och gömma sig bakom en professorstitel .

Idag 28/3 har sjukvårdsminister Gabriel Wikström kallat till ett möte om förlossningsvården i Sverige. Bland annat kanske för att frågan blivit riksaktuell genom nu kända protester mot stängning av ett av Sveriges mest välfungerande BB: Sollefteå.

Samtidigt är det kris i förlossningsvården på många av Sveriges sjukhus.

Av oklar anledning tar nu Stockholmsprofessor barnläkare Ludvigsson upp debatten och kommer med felaktiga påståenden, låter dramatisk med en underton av att det inte finns kompetens på små sjukhus. Sanningen är att kompetensen varierar beroende på vem som arbetar på respektive sjukhus. Till exempel låg Linköping och Sollefteå i topp trots olika storlek.

Att människor i Sollefteå och glesbygd protesterar mot stängning av BB är för att vi värnar om säker vård, inklusive för det nyfödda barnet. När förlossningsvården stänger försämras sjukvården för kvinnor i alla åldrar.

I debatt artikel 170327 skriver barnläkare Ludvigsson att lång resa till förlossning skulle vara ett pris värt att betala för  att alla nyfödda barn ska få den vård de behöver.

Den förlossningsvård Ludvigsson drömmer har just funnits i Sollefteå med kompetenta barn- och narkosläkare i tjänst dygnet runt, flera med mångårig erfarenhet bland annat från Karolinska om det kan lugna.

Sollefteå har haft erkänt mycket goda resultat när det gäller patientsäkerhet och nyfödda barns hälsa under många år (Se statistik Socialsyrelsen/SFOG = svensk förening Obsterik/Gynekologi). Nedläggning av Sollefteå förlossning handlar inte om vårdkvalitet utan om makt över sjukvården.

Med respekt för professor Ludvigssons kompetens misstänks att artikeln är beställningsverk från de som vill försvara centralisering av förlossningsvård.

Avstånd till sjukhus har självklart betydelse, annars skulle vi bara ha 2-3 sjukhus i Sverige där allt kan göras.

Jonas Ludvigsson säger att han bor på landet???

Han bor  i södra Sverige nära Örebro/Eskilstuna och Karlstad/ Västerås med stora fina vägar omkring och sällan hala isiga, spåriga som i Ådalen. Det handlar inte som Ludvigsson skriver om 5-10 mil extra utan om det dubbla på sämre vägar.

Om förlossningsvården skall förbättras är det viktigt att sjukvårdsminister Gabriel Wikström och svenska vårdpolitiker får så objektiv information som möjligt.

När det är kris i förlossningsvården är det fel att lägga ned välfungerande enheter med bra resultat.

Tomas och Judit

Tomas Björk och Judit Sundström

Specialister GynekologiObstetrik

Båda Överläkare Förlossningsavdelningen Kvinnokliniken Sollefteå

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera