Debatt

Den medicinska forskningen behöver forskande läkare!

Alldeles för få läkare forskar vidare efter sin disputation- vad gör vi åt saken? Under Sjukhusläkarnas första seminarium i Almedalen hoppas moderatorn Kenneth Lindahl att lösningarna för fler framtida forskare inom skrået ska dugga tätt.

– Väldigt många läkare doktorerar men väldigt få fortsätter att forska därefter. Det har bland annat medfört att färre och färre av lärarna på läkarutbildningen är läkare, säger Kenneth Lindahl, som tycker att det är ett bekymmer när den kliniska anknytningen till undervisningen går förlorad.

– Tidigare låg Sverige långt fram när det gäller den kliniska forskningen – så är det inte längre. Det här måste vi synliggöra och diskutera. Vi kan inte bara klaga utan att ha tittat över villkoren för forskande läkare ordentligt.

Till sin hjälp har Kenneth Lindahl en panel bestående av bland annat en forskande ST-läkare, Kevin Afshari från Västmanlands sjukhus samt Christoph Varenhorst, forskande specialistläkare vid Uppsala universitet.

– Genom dem kan vi få inblick i hur man tänker precis i början av sin forskarkarriär – samt vad som krävs för att man ska fortsätta, säger Kenneth Lindahl.

Med i panelen finns även Anna Nilsson Vindefjärd som är generalsekreterare i Forska!Sverige samt Anders Henriksson landstingsråd i Kalmar. Förhoppningen från början var att även ha med Anders Blank som är vd för läkemedelsindustrin i diskussionen, men han tvingades tacka nej på grund av andra engagemang, berättar Kenneth Lindahl.

– Nu jobbar vi i stället på att få med rektorn på KI, Uppsala, Lund eller något annat universitet i stället för att få med deras perspektiv i debatten. Det viktiga är att vi kan komma fram till konkreta förslag på hur vi gör framåt. Snacka går ju – men vad är det egentligen som krävs för att förändra den negativa utvecklingen inom det här området?

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera