Sällsynta diagnoser och vårdval
DEBATTSVEP: Patienter med sällsynta diagnoser diskrimineras, anser njurspecialist, och landstingspolitikerna i Stockholm diskuterar vårdval.
”Ojämlik vård för patienter med ovanlig sjukdom”
När det finns läkemedel som kan bota ovanliga sjukdomar, är det ovärdigt att bara vissa patienter får dem. Staten bör ta ett större samlat ansvar för nya kostsamma läkemedel.
Det skriver Ingela Fehrman-Ekholm, specialist i njurmedicin och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i ett debattinlägg i Dagens Samhälle i dag.
När kostnaden för de dyra läkemedlen läggs på de enskilda klinikerna, är det slumpen som styr vilka patienter som får behandling eller inte. Ingela Fehrman-Ekholms uppmanar Gabriel Wikström, den nya sjukvårdsministern, att återupprätta den nationella jämlikheten i vården för patientgrupper med sällsynta diagnoser.
Läs debattartikeln på Dagens Samhälle
(S) efterlyser konstruktiv diskussion om vårdval
Sluta blunda för vårdvalens problem, skriver S-politiker i Stockholms läns landsting på debattplats i Dagens Medicin. Politikerna riktar sig till de styrande allianspartierna i landstinget, som i en tidigare debattartikel uttryckt oro för att Socialdemokraterna ”vacklar kring valfriheten och utbyggnaden av vården”. ”Vårdvalet får inte bli en religion där systemet får gå före vad som är bäst för patienterna”, skriver S-politikerna, och efterlyser en mer pragmatisk hållning och konstruktiv diskussion.
Läs debattartikeln i Dagens Medicin