Debattsvep: ”Regionreform är ratad skåpmat”
Skåpmat, anser tre landshövdingar om regionreformen; Vårdförbundet efterlyser makthavare beredda att ta på sig ledartröjan för vården och Vårdanalys saknar kunskap om medicinteknik i landstingen.
Vem tar ledartröjan för framtiden sjukvård?
Vårdförbundets nya rapport ”Vårdpersonal sökes – vem behövs och vem vill arbeta i framtidens vård?” visar att 15 000 specialistsjuksköterskor saknas år 2035 om ingenting görs.
Vem är beredd att ta på sig ledartröjan? Det undrar Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande i en debattartikel i Dagens Samhälle i dag. Hon kopplar frågan till en ny Novus-undersökning som visar att vårdens nytillträdda politiker och makthavare ser kompetensförsörjningen som en av de allra viktigaste utmaningarna. ”Nu är det dags för dem att agera”, skriver hon.
Läs artikeln i Dagens Samhälle
Regionreformen är ratad skåpmat
”Nya indelningar av landet roar kartritande makthavare i Stockholm, men är inget de berörda människorna ute i landet vill veta av”, skriver de tidigare landshövdingarna Anders Björck (M), Lars Engqvist (S) och Björn Eriksson i en debattartikel i Expressen i dag. Regeringens förslag att slå ihop landsting till några få regioner avfärdar debattörerna som ”gammal skåpmat”. Innan man börjar rita nya kartor bör man först ha utrett bland annat om landstingen ska avskaffas, om den högspecialiserade sjukvården ska förstatligas och vilket huvudmannaskap skolan ska ha. Det gäller att börja i rätt ände, menar debattörerna, och efterlyser varsamma förändringar där invånarna får säga sitt.
Läs artikeln i Expressen
”Dags för ett samlat grepp om medicinteknik”
Svensk hälso- och sjukvård köper medicinteknik för över 20 miljarder kronor per år men kunskap saknas om vilka metoder som ger bäst effekt i förhållande till kostnaden. Det skriver tre utredare på myndigheten Vårdanalys i en debattartikel i Dagens Medicin i dag, och efterlyser ett samlat grepp på området. De anser att användningen av hälsoekonomiska underlag om medicinteknik behöver komma högre upp på landstingens agenda.
Läs artikeln i Dagens Medicin