Debatt

Brexit oroar blivande läkare

Den blivande  läkare som hade planer på att göra sin AT-tjänstgöring i England kan få tänka om – på grund av Brexit.

– Detta påverkar oss blivande läkare ganska mycket. Jag är utbildad läkare i Sverige men hade planer på att börja min allmäntjänstgöring i England som är på två år och därefter få brittisk läkarlegitimation, säger en nyutbildad, kvinnlig läkare som Sjukhusläkaren har haft kontakt med. På grund av att hennes planer om AT med stor sannolikhet nu måste ändras vill hon inte ha sitt namn med i artikeln.

Problemet för henne med att England nu troligtvis lämnar EU handlar om att hon kommer att behöva ansöka om ” work permit ” på samma sätt som andra icke-EU/EEA-invånare  har behövt göra  tidigare. Och kraven för work permit är höga för icke-brittiska medborgare.

– Man måste tjäna minst 35000 pound per år. Som junior doctor i UK tjänar man runt 25 000 pound/år. Det är först på specialistläkarnivå man kommer upp i den årsinkomsten som krävs, säger hon.

Det blir alltså med andra ord väldigt svårt att över huvudtaget få stanna kvar och arbeta i UK även om man har ett jobb. Ytterligare en svårighet är vad som kommer hända om man återvänder tillbaka till Sverige med brittisk läkarlegitimation.

– Tidigare har ju UK tillhört EU och våra legitimationer har nästan per automatik godkänts av socialstyrelsen men nu när de lämnar EU är det ovisst hur den situationen kommer bli när vi återvänder till Sverige för att fortsätta arbeta som läkare här., säger hon.

Det är förmodligen heller inget som Socialstyrelsen kan ge några besked om i dagsläget då mycket är ovisst och ingen vet vilka avtal som kommer att slutas mellan Sverige och UK framöver gällande studier och arbete, menar den blivande läkaren.

– Det värsta scenariot vore att jag gör klart AT i England, men därefter inte kan stanna kvar i England på grund av för höga krav för work permit. Men samtidigt inte heller får mitt brittiska läkarleg godkänd i Sverige då UK inte längre tillhör EU. Då står man där som en arbetslös brittisk läkare i Sverige. Utbildad i Sverige, gjort AT i England men får inte bo och arbeta kvar i England och kan inte heller arbeta i Sverige som läkare.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-02

Tema: Tillitsbaserad styrning / Elin Karlsson ny ordförande / Krönika: Individen och kollektivet / Sjukhusläkarnas fullmäktige 2022 /

Prenumerera