Att mobba en läkare…
Ordförande Thomas Zilling tog för några veckor sedan upp problem med arbetsgivare som skoningslöst hanterar läkare i personalkonflikter. I detta fall en kollega som bara försökte göra sitt jobb men råkat i klorna på en mindre förstående sjuksköterska under ett jourpass. En avvikelserapport om patientmisshandel skickades av sköterskan. Att den biträdande verksamhetschefen också var sjuksköterska och inte läkare var säkert den största orsaken till arbetsgivarens fortsatta agerande. Men detta faktum kanske även säger en del om kollegans utsatthet. Det som hände ser ut som mobbning.
Läkarna har släppt mycket av sin prestige och accepterat att ge viktiga chefsposterna till andra yrkesgrupper, som i stället tagit för sig rejält och därmed vunnit makt även över läkarkåren. Att bli chef över läkarna är säkert ”en utmaning” som det brukar heta när man inte vill säga vad man tycker. Läkarförbundet har ställt sig faderligt välvillig till att dela makten med andra yrkesgrupper och generöst skänkt bort läkarens viktigaste odlingsmark: Makten över vårt yrkesansvar. I rättvisans namn ska sägas att politikerna är väl så delaktiga.
Att vara generös är inte fel, men någon glömde värna våra intressen. Läkarförbundet förstod nog inte att detta på sikt kunde innebär en obehaglig försvagning av läkarnas intressen.
Att läkare inte heller är särskilt lojala mot varandra ökar utsattheten. Vi betraktar oss gärna som en stark grupp med starka individer. Enligt min åsikt är vi i stället de svagaste i sammanhanget. Vi har gärna den egna karriären och framgången i fokus och till det behöver vi ju bara oss själva. Vi har ett fackförbund som gärna jonglerar med vackra ord men vingla runt på flera stolar samtidigt. Stolar som man med en något allsmäktig självbild anser tillhöra det egna ansvarsområdet. Ett numera klassiskt exempel är ”samhällsansvaret” – mer en käpphäst än en stol, när jag tänker efter. Få har någonsin förstått varför det är så här.
Varför törs vi aldrig, i något läge, visa tänderna och i alla fall morra så det hörs (om nu ryta verkar otäckt), inte ens när någon av oss håller på att klämmas ihjäl av en kraftfull och målmedveten översittare? Är det för att vi är alldeles för kloka, välbalanserade och väluppfostrade? I så fall ligger vi alla illa till.
Andra oss närstående yrkesgrupper är mycket bättre på att stödja varandra. Därför är de också vältränade i andra typer av gruppbeteenden. Det är här som läkare ofta kan råka illa ut!
Kraven och förväntningarna på en läkare från övrig personal är ibland både konstiga och orimliga, särskilt drabbar det kvinnliga läkare. Detta ger ett extra fokus på just läkaren och hon eller han värderas ständigt av andra yrkesgrupper. Missnöje kan lätt uppstå.
Om nu avvikelserapporteringen i exemplet var mobbning (jag säger inte att det är det) så var syftet inte bara att förnedra utan att helst förgöra offret. Dryftades denna möjlighet av förbundet? Att lokalföreningen ger den drabbade rådet att säga upp sig för att slippa få sparken är olidligt och talar även emot detta.
Vem som blir trodd, läkaren eller sjuksköterskan, kan alltså beror på vem chefen är mest lojal med. Sådant händer säkert och är verkligen allvarligt, eftersom det slår mot rättssäkerheten. En dålig chef som kanske i hela sitt tidigare yrkesliv sett läkare som rivaler och bortskämda primadonnor, riskerar att sakna tillräckligt mycket empati för läkaren och därför blunda för rättvisan och inte bry sig om att söka sanningen. Chefen blir en av mobbarna och uppsägningen det sista övergreppet.
Om en kollega hamnar utanför yrkeslivet med ”patientmisshandel” som stigmatisering, bara för att han eller hon kontrollerat en eventuell ”dunkömhet över njurlogerna” på en obegripligt smärtpåverkad patient, blir väl den yttersta förnedringen av HELA läkarkåren!
Grov mobbning av en läkare är förhoppningsvis mycket ovanligt men något mycket allvarligt. Inte bara ett hot mot offrets liv och hälsa utan kanske även mot patienternas, särskilt om dessa används som slagträ. En läkare med ett stort ansvar sätts ur balans och vad händer sedan? Det finns naturligtvis ingen statistik på hur många patienter som riskerat eller fått sämre eller felaktig vård för att någon i personalen försökt sätta käppar i hjulet för ansvarig läkare!
Läkarförbundet måste i alla fall bli observant på att mobbning av läkare kan förkomma, även där det ser ut som något helt annat.
Vilket gnäll! Vad är det för ett tankesätt som ska göra läkare till oantastliga småpåvar?! Det är ett av många nödvändiga steg åt rätt håll att alla inom vården kan granskas. Utvecklingen går framåt, det är dags att sluta tänka på hierki för det finns inget värde i det när det kommer till att våra och vårdas. Katten på råttan – kanske är det bra att även kunna reflektera utanför sig själv och sitt egna område, till exempel på maktförhållandet läkare och annan vårdpersonal mot patient. Socialstyrelsen går vårdgivares ärenden, i bästa fall delas det ut en tandlös varning här och där. Inte utan att jag kommer att tänka på den olidligt långa gnälliga boken av David Eberhard – Ingen tar skit i de lättkränktas land. Även den obegripligt onyanserad och i stor brist på professionalism. Är det här människor som patienter anförtror sin hälsa och liv med? Vilken eländig människosyn, skäms!
Det handlar inte om att göra läkaren till en oantastlig påve. Du har missförstått hela artikeln. Det handlar om sjuksköterskans eviga mindrevärdskomplex som går ut över oskyldiga läkare som vill göra sitt jobb. Sjuksköterskan önskar ha läkarens position och kompetens utan att ha gått läkarutbildningen. Hennes komplex att hon inte besitter dessa kunskaper och mandat gör att när hon får lite makt som i de fall en sjuksköterska blir chef över läkarna (??!) då använder hon detta på fel sätt. Resultatet kan bli katastrofal och kan yttra sig i både mobbning och trakaserier.
Ni som är sjuksköterskor, håll er inom det egna yrkesområdet istället för att ständigt klaga och skapa negativt stämning på arbetsplatserna.
Har lämnat det sjunkande skeppet svensk sjukvård för många år sedan och kommer ALDRIG att arbeta inom detta vedervärdiga kommunistiska sovchossystem igen!
Det känns mycket skönt, speceillt en dag som idag med många kliniska patientkontakter, med nöjda glada patienter, att få ha sluppit ha sjukvårdsapparatens okunniga halvfigurer över o kring mig utan bara ha jobbat personal jag själv anställt.
Jag förstår inte hur ni står ut i Sverige! Hur kunde det bli så fel?
Patient mobbning bör lyftas till debatten av Tidningen Sjukhusläkaren.
Jerry Persson har över tid av Landstinget Dalarna/sjukhusläkare/vårdpersonal utsatts för något som Jerry Persson upplevt som patient mobbning.
Du kan läsa mera via denna länk
http://eueeshealthcare.bloggproffs.se/files/2013/02/Jerry-Persson-till-%C3%85klagarmyndigheten-i-Falun-beg%C3%A4r-att-%C3%85klagarmyndigheten-i-Falun-ompr%C3%B6var-beslutet-av-2013-02-04-d%C3%A4rtill-beviskomplettering-2013-02-06.pdf
Citat ur skrivelsen, som hänvisas till via länken här ovan;
Mobbad/kränkt och trakasserad:Jerry Persson upplever sig mobbad/kränkt och trakasserad av LD/vårdpersonal/sjukhusläkareLD har underlåtit och undanhållit de skyldigheter som LD är skyldiga att tillämpa, dvs. nu icke kommunicerat begärda remisser utifrån andra hands bedömning m.m.Dessutom underlåtit och undanhållit JP rättssäker handläggning utifrån att bägge tidsfristerna är passerade, dvs. ”maktandet” via ”härskar teknik” forstätter precis om det över mycket lång tid varit gentemot Jerry Persson, dvs. ren mobbing gentemot Jerry Persson.LD har över mycket lång tid undanhållit och underlåtit JP de skyldigheter LD är skyldiga att tillämpa utifrån av sen tidigare beslutats av Sveriges riksdag.4 MobbningFrån Wikipedia, den fria encyklopedinDenna artikel handlar om mobbning i relation till människans mobbning beteende. För mobbning som antipredatory djurens beteende, se Mobbing (djurs beteende) . För mobbning som ett brott i skotsk lag, se Mobbing (skotsk lag) .Mobbning i samband med människans innebär mobbning av en individ av en grupp i alla sammanhang, till exempel en familj , skola , arbetsplats , grannskap eller samhälle .När det inträffar så känslomässiga övergrepp på arbetsplatsen, till exempel ”ganging upp” av medarbetare, underordnade eller överordnade , att tvinga någon utanför arbetsplatsen genom ryktet , insinuation , hotelser , förödmjukelse , misskrediterande och isolering , är det också kallas till så skadliga, icke-sexuellt, nonracial, allmän trakasserier . [ 1 ]5KränkningKränkning, det att kränka någon eller något. Kränka är en avledning av det svenska ordet krank, ’dålig’, ’sjuk’. Ordets ursprung är dengermanska stammen kranka-, ’krokig’. Kränkning har flera närliggande betydelser såsom att förolämpa, vanära, våldföra sig på eller att bryta mot (till exempel en bestämmelse).[1]Att kränka någon är att behandla en person nedsättande i ord eller handling, eller att göra ingrepp i dennes rättigheter eller frihet. Synonymer är förödmjuka, skymfa och såra. Kränkning kan vara en brottslig handling. Att förtala eller förolämpa någon kan vara ärekränkning, och andra typer av kränkande handlingar kan vara brottsliga till exempel enligt de olika lagarna mot diskriminering. En äldre betydelse av ordet är att ha samlag med en kvinna på ett vanärande sätt, såsom utanför äktenskapet eller med våld.I skadeståndsrätt är kränkning sådan personskada som inte är sveda och värk eller lyte och men, men som utgör grund förkränkningsersättning.Kränkning kan vara att inte respektera en bestämmelse, överenskommelse eller avtal.Inom folkrätten kallas det kränkning när ett lands militär korsar ett annat lands gräns på ett otillåtet sätt, det vill säga utan föregående tillstånd eller i strid med reglerna om oskadlig genomfart. Alla länder anses folkrättsligt skyldiga att skydda sina gränser och avvisa kränkningar, vid behov med våld.4 http://en.wikipedia.org/wiki/Mobbing5 http://sv.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A4nkning6TrakasserierTrakasserier omfattar ett brett spektrum av beteenden av en stötande karaktär. Beteendet förstås främst som en avsikt att uppröra och störa, och är repetitivt till sin karaktär. Från lagen sett är trakasserier uppsåtliga handlingar som anses hotfulla eller störande. Sexuella trakasserieravser upprepade och oönskade sexuella närmanden, vanligen på arbetsplatsen, där följden av ett avvisande kan få stora konsekvenser för offret.
Slut citat.
Föreslår Tidningen Sjukhusläkaren att ni tager ert ansvar och uppmärksammar även landstingsskattebetalarnas situation när de utsätts för ”härskare” inom landstingsvården. Det är av allmänhetens intresse utifrån rättssäkerhet och patientsäkerhet.
Ulf Bittner, en av tre i arbetsgruppen AMBU
http://eueeshealthcare.bloggproffs.se
Tyvärr förekommer mobbing på de flesta arbetsplatser. Kanske är det så att de som sökt sig till psykatrin redan mår dåligt och därför blir mer mottagliga för andras kritik och därför lätt blir/känner sig mobbade.
Med det kan man säga att det i så fall inte är konstigt att själmordsbenägenheten blir större i denna yrkesgrupp.
I övrigt kan jag hålla med Magnus Lindblom om att det är bra att ”vanligt folk” vågar säga ifrån. Människors värde har inte med yrkestitlar att göra.
All denna MOBBNING… även barnpsykiater (egen erfarenhet)
som ju anses tycka om barn och människor.
OCH politikerna som har som yrke att mobba alla med annan
övertygelse….ofta raljant …men
vi lever i ett mobbarsamhälle inte bara skolbarn
hans nyström
elektroniskt visitKort: yrkes-
Hans Nyström
leg läk barnpsykiatriker
Anders Reimers väg 15 A:2
STOCKHOLM S-11750
tel. 08. 42 999 41 (säkrast f.m.)
eMail: hansnyst@stockholm.mail.telia.com
hansnyst@Gmail.com
Se denna kommentar från Lindblom nedan. Han begriper inte att vi i Sverige håller på att avveckla Sjukvården. Tydligen ser han oss lækare som auktoriteter. Varfør? I Sverige har vi bsolut inget att sæga till om. Hær i Norge skulle jag bli mkt førvånad øver en sådan kommenter. Sverige førtjænar inga lækare! Nær den 6:e kollegan i Sverige tog sitt liv, tyckte jag det fick ræcka. Att ta sitt liv gør lækare bara før att man har det så bra, eller Lindblom? Jag har æven gått ur Lækarførbundet då man av någon anledning inte vill ta i detta problem med øverdødlighet i sjælvmord inom lækarkåren
Det finns en trend mot att hierarkin vänds upp och ner. Det händer att det klagas på och jagas läkare på arbetsplatsen. Revansch, personliga förhållanden och Jantelagen ligger bakom.
Välkommen till 10-talet. Här vågar ”vanligt folk” säga ifrån när auktoriteter begår misstag.
Vad var misstaget i försöket att hitta en orsak till patientens besvär?