”Alla dessa storslagna planer gör mig något nedslagen”
Det har satsats massor på utrustning och konst. Det som ger mig mest, oväntad, underhållning är att kaffeapparaten pratar tyska med mig och att bröstmjölkskökets särskilda diskmaskin har en genomskinlig lucka genom vilken man kan se allt vatten svischa förbi. Jag vet, lite infantilt, men litet kan roa mycket.
Fast denna engångssatsning gör att jag inte kan låta bli att reflektera över att det sällan finns resurser för det dagliga arbetet, dels vad gäller utrustning, dels vad gäller personaltid, utom just vid stora byggnadsprojekt.
Vår lilla sektion är bara ett exempel, sedan har vi ju jättesatsningar såsom Nya Karolinska där miljarderna i bygg-gropen verkar sakna gränser. Kanske är detta ett av de stora problemen i vården. De små insatserna/kostnaderna är inte lika marknadsföringsmässiga som stora byggprojekt med visioner om nya sätt att erbjuda och utföra vård, ofta med en känga mot dagens system som framhålls som ineffektivt och gammalmodigt.
Sambandet att dagens vård lever i svält och därmed inte kan fungera effektivt är inte gångbart att framhålla. Priset blir att samhällets bild av vårdens brister alltid lyfts fram på bekostnad av de som faktiskt är ganska nöjda med den vård de fått/får. Och så är cirkeln sluten. Det blir en sanning att dagens vårdutförande och organisation är gammalmodig, ineffektiv och måste förändras radikalt.
Varför man då inte får lyfta blicken och säga att hela sjukvårdens organisation och ledning är gammalmodig, ineffektiv och dessutom utsatt för oklar styrning är ju lätt förvirrande. Jag pratar om landstingen som utförare av vård, och de storartade projekten – regionbildningarna.
Alla vill bli den nya regionföreträdaren och förfoga över stora domäner, både mark och ekonomiska resurser, för då kommer de att kunna styra vården ännu mer effektivt. Tror vi på detta?
Se hur region Skåne hanterat frågan med biologiskt aktiva läkemedel, Västra Götalands syn på MS-behandling och hur Norrbotten hanterat kostnaden för ett dyrt ögonläkemedel. Vem kan säga att det framträder en bild av ansvarstagande, effektivare ledningar som ger bättre vård i jämförelse med dagens mindre landsting?
Skepsisen mot regionernas förträffligheter finns ju inte bara från min sida, där finns både politiker, högre tjänstemän och verklighetens folk.
Det verkliga trycket att skapa regioner finns bland de redan frälsta, och de sitter tyvärr alltför ofta på de positioner som med storskaligheten kommer att få en ännu högre position.
En del av dessa personer framhåller också gärna att regionfrågan är så komplicerad, så att vi vanliga medborgare inte ska få rösta om det, inte heller egentligen ha något inflytande över den. Vi ska lugnas med uttalanden om stärkta finanser och bättre ledning.
Såg just att Sahlgrenska har svåra problem på grund av svängningar i beställningar av vård, det ska bli intressant att se vad den stora regionen kommer att göra för att säkerställa den långsiktighet som behövs för att ett universitetssjukhus ska kunna utföra sitt uppdrag som högspecialiserad vårdutförare, utvecklingsmotor och utbildningscentrum?
Mikael Rolfs,
styrelseledamot
i Sjukhusläkarna.
Hej Ann,
jag har tyvärr liknande erfarenhet ffa från England, där de, i alla fall tidigare, förstod att god vård inte satt i väggarna utan i personalens kunskap och vilja att arbeta.
Jag har haft förmånen att arbeta i en mycket liten subspecialitet vilket kom att innebära besök på liknande enheter i andra länder i Europa (fondmedel betalade för det mesta besöken), och ha haft besök av företrädare för subspecialiteten hos oss på 80- och 90-talen. Återkommande iakttagelser av mig var att lokalerna var sämre i andra länder. Deras personaltäthet och personalens utbildningsnivåer, och given vård, var däremot klart bättre! DEt var ofta pinsamt att ha besökare hos oss. En besökare sa: Här är fint som Shangri-La men vad gör patienterna på avdelningen? Den svenska psykiatriska vårdpersonalen satt timslång handledningar varje vecka. Sånt förekom ej i andra länder – där var personalen med patienterna. Jag informerade klinikchefen och sjukhusdirektören om detta MEN DE SA ATT SVERIGE ÄR BÄST!