Debatt

”Aktion Avvikelse” genomförs på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i oktober

– Vi ser varje dag fel och brister i rutiner eller handläggning av patienter. Vi har vant oss vid att hantera det, men det känns ofta både irriterande och frustrerande.

Hur ska aktionen gå till?

– Jag kommer att diskutera med mina kollegor vad man kan se som en avvikelse och vad som ska anmälas. Jag kommer delvis att ha facklig tid för att hjälpa till att hantera rapporterna och avlasta. Jobbet ska ju förstås skötas även under aktionen.

Varför just oktober?
– Det är den månad som det är mest produktion, inga semestrar och oftast inga sparbeting lagda, vilket ofta sker senare på året.

Vad hoppas ni att resultatet ska bli?
– En sak är att påvisa de risker som uppstår för att sjukvården har för små marginaler. En annan är att kunna lyfta fokus till läkarnas arbetsmiljö, eftersom den är så förknippad med hur patienternas vård ser ut. Dessutom uppstår ibland krockar mellan olika yrkesgruppers intressen och även här måste man visa att patientsäkerheten måste komma i första hand.

Socialstyrelsens nye generaldirektör Lars-Erik Holm har sagt att han tycker att aktionen är bra och välkommen. Har ni fått något reaktion från arbetsgivarna?
– Vi har pratat om det med områdesledningen och reaktionen har varit genomgående positiv. Alla vill förstås hitta saker som kan förbättras.
Idén om en nationell ”avvikelserapport-aktion” kom ursprunglingen från Göteborgs sjukhusläkarförening och väckte stor medial uppmärksamhet när Sjukhusläkarföreningens vice ordförande Karin Båtelson skrev en krönika från hjärtat i Sjukhusläkaren nummer 2/2008 som gav stort eko runt om i landet.

Så här skrev Karin Båtelson i krönikan:

”Skriv rapporter på allt som är fel! Rapportera om alla försenade eller strukna operationer, bortkomna eller försenade provsvar, diktat som inte skrivs ut pga brist på sekreterare, patienter som får vänta för länge på en undersökning, om bristande tillgång på hjälp av annan personal, undersökningsutrustning som saknas eller är trasig- eller finns för få av, undersökningsrum som konverteras till expeditioner för andra personalkategorier, undersökningsrum som används till överbeläggningsrum, läkarexpeditioner som försvinner vid ombyggnationer, interntransporter som inte fungerar, patienter som felprioriteras på akuten, IT-system som hänger sig, behandlingar som inte sätts in pga budgetskäl, IVA-platser som saknas, utbildningar som sparas in…
Ja allt som är fel men som borde fungera ska vi börja rapportera!”

Karin Båtelson – är det verkligen möjligt att rapportera alla dessa fel?

– Vi hoppas det. Vi har medvind och Läkarförbundet har lyft fokus till patientsäkerhet. Socialstyrelsens uppskattning av antalet vårdskador som uppkommer varje år, presenterades förra veckan, så det är många som är engagerade i patientsäkerhet just nu. Delegaterna på Sjukhusläkarföreningens fullmäktigemöte var också genomgående positiva till aktionen.

Finns det inga farhågor?
– Jo, att läkarna är för överarbetade för att hålla på med sånt här, att avvikelsssystemen är för krångliga och att man känner att inget hjälper vad man än gör. Men bara det finns minst en eldsjäl på varje arbetsplats så tror jag att det kommer kunna gå, säger Karin Båtelson.
Ortopedin på SU/Mölndal har också beslutat att genomföra Sjukhusläkarföreningens ”Aktion Avvikelse” under oktober.

Vill du debattera? Skicka ditt inlägg till debatt@sjukhuslakaren.se

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera