”De visselblåsande läkarna har inte fått upprättelse”
Det finns två viktiga saker som inte diskuteras alls när det gäller Macchiariniskandalen. Den ena är det mänskliga lidandet, och den andra är hur de fyra läkare som slog larm behandlats. I jakten på att komma till rätta med de vetenskapliga missförhållandena har både patienterna och visselblåsarna – de människor som drabbats hårdast – hamnat i skymundan. Det menar journalisten Bosse Lindquist som tilldelades Sjukhusläkarnas ”Friska Sjukvårdspris” 2016.
Bosse Lindquist befinner sig i Tanzania när vi gör intervjun över telefon. Han är där för att hälsa på sina två döttrar. En av döttrarna utbildar sig till läkare och gör praktik i Dar Es Salaam och den andra arbetar i landet för FN:s kvinnoorganisation. Äpplena har med andra ord inte fallit långt från trädet, för själv tillbringade Bosse Lindquist fem år bland annat som lärare i Kenya på 1970-talet. Så besöket i Tanzania blir ett tillfälle för honom att damma av swahilin.
Bosse Lindquist har många stora journalistiska bedrifter bakom sig, men när han började på dokumentären kring kirurgen Paolo Macchiarini och hans verksamhet på Karolinska såg han inte framför sig att det skulle bli någon större uppståndelse kring den. Det hela började med ett tips som lät intressant. Fyra läkare hade försökt anmäla Karolinska Institutets nya stjärnkirurg Paolo Macchiarini för forskningsfusk och för att använda otillåtna och livsfarliga behandlingsmetoder, men sedan själva hotats med uppsägning och polisanmälan av sin arbetsgivare. Häpnadsväckande absolut, men det skulle visa sig att det fanns betydligt mer än så att berätta om fallet.
– Det lät ju jättekonstigt tyckte jag. Tre kirurger och en akutläkare hade skrivit en oerhört seriös anmälan – använt månader för att få den tillräckligt underbyggd. När jag tittade på den var den också extremt väldokumenterad.
– Jag kontaktade KI för att få höra Macchiarinis sida av saken. KI rekommenderade att vi gjorde en intervju, och Macchiarini hade ju en helt annan historia att berätta om fungerande plaststrupar och banbrytande forskning. Då började jag undersöka, för någon hade ju fel. Endera hade läkarna på Karolinska sjukhuset fel, eller också Macchiarini och han stöddes ju av både Karolinska sjukhuset och KI.
Själva anklagelserna om forskningsfusk ville Macchiarini inte prata om innan KI:s dåvarande rektor sagt sitt efter att Bengt Gerdins utredning var klar.
Under tiden satte Bosse Lindquist sig in i den medicinska bakgrunden, reste till Ryssland och intervjuade och filmade verksamheten där och intervjuade personer på labbet i Stockholm. Han reste också till Island och Tyskland och dubbelkollade också den anmälan som lämnats in mot Macchiarini.
– Den är så extremt detaljrik. Man kan sitta med den i flera månader.
Bosse Lindquist kontaktade även andra kirurger och forskare för att få grepp om vad som är möjligt rent vetenskapligt.
Så i augusti 2015 kom rektorn Anders Hamstens beslut om att fria Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk.
– Vid det laget kunde Macchiarini själv prata om anklagelserna i detalj. Då började vi borra i vad som egentligen hade hänt. Hur ser biopsier, bronkoskopier och journaler ut? Jag fick förstärkning av Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson, en researcher och två reportrar.
I januari sändes sedan den tredelade dokumentären i SVT:s Dokument inifrån. Hur det slutade vet alla vid det här laget. Bland annat har KI:s rektor Anders Hamsten tvingats lämna sin post, så även dekanus Hans-Gustav Ljunggren och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke.
Ett antal utredningar har startats både på Karolinska Institutet och på Karolinska sjukhuset. Polisen utreder brottsmisstankar för vållande till annans död och grovt vållande av kroppsskada.
En uppsjö av debattartiklar har publicerats i olika tidningar. Många kritiserar de system som gör att en skandal av den här storleksklassen kan uppstå.
Men det som det varit alldeles för tyst om efter skandalen är de människor som fått betala det högsta priset för Paolo Macchiarinis plaststrupar, säger Bosse Lindquist. Han ser två grupper som behöver få upprättelse. Den första och mest uppenbara är naturligtvis patienter och anhöriga.
– Patienterna pratar man väldigt lite om, de som dött eller blivit lemlästade. Många är döda, men deras anhöriga borde få upprättelse. Som patienten från Island, den familjen har mist sin familjeförsörjare.
Den andra är de fyra läkare som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk.
– Det var fyra visselblåsare på Karolinska som gjort en otrolig insats med det här extremt genomarbetade materialet. De har inte fått upprättelse, trots att de hotats av sin egen ledning, det är oerhört allvarligt, säger Bosse Lindquist.
Dom allvarliga systemfel inom sjukvården som möjliggjorde de övergrepp patienterna utsattes för har heller ännu inte åtgärdats.
– Så länge dessa brister inte är åtgärdade kan man inte släppa det här, säger han.
Många ställer sig i efterhand frågan hur det kunde gå så totalt fel på ett av landets mest framstående lärosäten och vad som beskrivs som ett av Europas främsta universitetssjukhus.
Skadlig tystnadskultur
– Det är ingen tvekan om att det finns en tystnadskultur. Det har jag belägg för från helt andra personer, överläkare och professorer. Personer som inte borde behöva frukta något, men som ändå inte vågar prata öppet. Det finns oro för den egna karriären, oro för att mista anslag och bli utfrusen. Det finns också något slags grupptryck jag inte förstår bland läkare, man kritiserar inte en kollega öppet.
Bosse Lindquist hann intervjua Paolo Macchiarini åtta-nio gånger och följde honom också till Ryssland. Beskrivningen karismatisk kommer ofta fram när det talas om Paolo Macchiarini. En beskrivning som stämmer, enligt Bosse Lindquist.
– Han är oerhört karismatisk. Han är rolig och infallsrik, väldigt smart och en extrem människokännare som kan hantera skiftande människor och miljöer. Han är verkligen en kreativ person.
I efterhand kanske det är lätt att anklaga de som låtit sig svepas med av Paolo Macchiarinis forskning. Men kombinationen av Macchiarinis karisma och de problem han lovade lösning på, gjorde kanske att man såg vad man ville se, menar Bosse Lindquist.
– Jag tror att han har varit beundrad över hela Europa och även i USA och Ryssland. Läkare och vetenskapsmän har tyckt att han varit en lysande person, och det har även forskare tyckt. Om det hade stämt hade han ju kunnat lösa ett av de riktigt stora problemen inom läkarvetenskapen, nämligen organbristen. För dom flesta av oss hade det varit fantastiskt om han lyckats.
”Även journalisterna lät sig förföras”
En annan grupp människor som också låtit sig förföras av Paolo Macchiarini är journalisterna.
– Media marknadsförde en framgångshistoria helt okritiskt. När dom filmade operationerna 2012 trodde alla att det var jordens bästa grej. Stora bolag som NBC, BBC och Arte gjorde dokumentärer som hyllade och hjälteförklarade Macchiarini, och det gjorde media ända tills förra året. Så det var den allmänna uppfattningen som nog bidrog till att ingen reagerade på varningssignalerna. Vägen till insikt är svår.
Paolo Macchiarini har nu efter några turer slutligen avskedats från Karolinska Institutet. Bosse Lindquist har haft sporadisk mejlkontakt med honom efter att programmen sänts.
– Han var ganska korthuggen sist och hänvisade till sina advokater.
Var är Paolo Macchiarini idag?
– Jag tror att han fortfarande reser kors och tvärs.